Hlavní obsah

Izrael je se svou atomovou bombou hrozba, prohlásil turecký premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ve středu pokračoval ve svých výpadech proti Izraeli, který byl do nedávna spojencem Ankary. Prohlásil, že židovský stát vlastnící jadernou zbraň je hrozbou pro region.

Foto: Ognen Teofilovski , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Spatřuji v Izraeli hrozbu regionu, protože má atomovou bombu,“ prohlásil Erdogan během své návštěvy Jihoafrické republiky. Jeruzalém také obvinil z organizování státního terorismu.

Erdogan již v minulosti obvinil západní země z „dvojího přístupu“ v souvislosti se snahou zabránit Íránu v získání jaderné bomby. Upozornil na to, že podobně by se mělo přistupovat k Izraeli.

Izrael nikdy vlastnictví jaderného arzenálu nepřiznal, málokdo ale o jeho existenci pochybuje.

Vztahy Turecka a Izraele jsou napjaté od loňského zásahu izraelského komanda proti flotile lodí s aktivisty, kteří se snažili dostat do pásma Gazy pod izraelskou blokádou. Při střetu zemřelo devět tureckých aktivistů.

Následkem bylo nedávné vyhoštění izraelského velvyslance z Turecka, přerušení vojenských i obchodních vztahů ze strany Ankary i hrozba, že příští flotilu do Gazy doprovodí turecké válečné lodě.

Izrael v izolaci

Izrael se ovšem dostává do izolace nejen díky změně postojů Turecka, ale i Egypta poté, co byl svržen největší jeho spojenec na Blízkém východě, prezident Husní Mubárak.

Před izolací varoval Izrael tento týden americký ministr obrany Leon Panetta, když řekl, že Jeruzalém by měl především obnovit jednání s Palestinci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Turecko zcela přerušuje vztahy s Izraelem

Turecko po vyhoštění izraelského velvyslance ze země minulé úterý v postoji vůči židovskému státu ještě přitvrdilo. Premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že...

Výběr článků

Načítám