Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil video se zabitím ruského zajatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extremisté z Islámského státu zveřejnili video, které ukazuje zabití zajatce, údajného ruského zpravodajského důstojníka v Sýrii. Informovala o tom americká organizace SITE monitorující islámské teroristy. Ruské úřady zatím záležitost nekomentovaly.

Islámský stát se poprvé chlubil stětím údajného ruského agenta na konci předloňského roku.

Článek

Dvanáctiminutové video v ruštině bylo zveřejněno v den, kdy Rusko slaví výročí konce druhé světové války a vítězství nad nacistickým Německem.

Na záběrech je muž, který klečí v poušti. Hlas, který snímek rusky komentuje, ho označuje za pitomce, který uvěřil svému státu, že ho neponechá svému osudu, jakmile se ocitne na holičkách. Vyzývá také „ostatní“ ruské agenty, aby se vzdali.

Následně mu muž s plnovousem uřízne hlavu.

Je to už druhé takové video zveřejněné Islámským státem. Jednoho Rusa extremisté v Sýrii sťali na konci roku 2015. Zajatec před „popravou“ na kameru přiznával, že je agentem ruské služby FSB. [celá zpráva]

Ruské síly v Sýrii operují od předloňského srpna. Moskva podporuje syrského prezidenta Bašára Asada a jeho armádu. Video kromě vraždy ukazuje také následky ruských bombardování v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany přiznává, že v Sýrii zemřely tři desítky jeho vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám