Hlavní obsah

Islámský stát dal údajnému ruskému špiónovi uříznout hlavu

Aktualizováno

Na internetu se objevilo nové Islámského státu (IS) v Sýrii, na němž islamista stíná hlavu zajatci. Údajně má jít o ruského občana, který v baště IS Rakce prováděl špionáž. Džihádisté na videu rovněž prohlašují, že jde o mstu za ruské nálety v Sýrii.

Zajatec na kameru prohlásil, že pracuje pro ruskou tajnou službu FSB.

Článek

Na videu nazvaném Drazí Rusové figuruje muž v zajatecké blůze oranžové barvy. Nejprve se na kameru přiznává, že pracuje pro ruskou tajnou službu FSB a následně varuje svoji vládu, že Rusko čeká odveta za útoky proti IS. Muž následně klečí na břehu jezera a za ním stojí džihádista v uniformě, která vypadá jako uniforma ruských sil, a v ruce třímá nůž. Pronese několik hrozeb v ruštině, načež zajatci uřízne hlavu.

Pokud je záznam pravý, jedná se o prvního Rusa, jehož Islámský stát připravil o hlavu. Džihádisté takto dříve připravili o život americké, britské či japonské rukojmí. Před nedávnem oznámili také zabití Číňana a Nora stejným způsobem.

Ruské letectvo zahájilo nálety v Sýrii na konci září. Podle Západu se v drtivé většině soustředilo na jiné skupiny než Islámský stát, ale to se proměnilo po pádu ruského airbusu na Sinaji. Stroj s 224 lidmi na palubě se zřítil po explozi výbušniny na palubě. K útoku se přihlásil Islámský stát.  Ruský prezident Vladimir Putin následně slíbil radikálům tvrdou odvetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám