Hlavní obsah

Islámský stát ztratil přes čtvrtinu území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna 2015 ztratil Islámský stát 28 procent území, které ovládal, uvedla analytická společnost IHS, která vydává zbrojařskou ročenku Jane´s. V poslední době se ale rychlost ztráty území značně zpomalila.

Foto: Rodi Said, Reuters

Lidé v ulicích po osvobození Manbidže

Článek

Za prvních devět měsíců letošního roku se rozloha zmenšila z 78 000 kilometrů čtverečných na 65 500, od července to bylo však jen 2800 kilometrů čtverečných, ovšem se strategicky významnými městy a oblastmi, jako je syrský Manbidž na cestě z Rakky k turecké hranici, nebo letiště Kajjara vzdálené jen 60 km od iráckého Mosulu. Islámský stát také ztratil pohraniční oblasti u Turecka včetně města Džarábulus.

„Územní ztráty Islámského státu jsou od července relativně malé co do velikosti, ale s velkým strategickým významem,“ řekl analytik IHS Columb Strack. „Ztráta přímých cest k příhraničním pašeráckým trasám do Turecka vážně omezila schopnosti skupiny rekrutovat nové bojovníky ze zahraničí,“ vysvětlil.

Menší ztráty v posledních třech měsících souvisejí podle IHS s tím, že Rusko snížilo svoje zapojení do boje proti Islámskému státu. Zatímco na začátku roku, kdy se připravovalo dobytí Palmýry, mířilo 26 procent ruských útoků na IS, v létě už to bylo jen 17 procent.

Expert IHS na Rusko Alex Kokcharov řekl: „Loni v září prezident Putin řekl, že cílem ruské mise je bojovat s mezinárodním terorismem a zejména s Islámským státem. Naše data ale ukazují, že tomu tak není. Ruskou prioritou je poskytovat vojenskou pomoc Asadově vládě a transformovat syrskou občanskou válku z konfliktu více stran do konfliktu mezi syrskou vládou a džihádistickými skupinami, jako je Islámský stát.“ Podle něj je cílem marginalizovat umírněnou opozici, která se bouří proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám