Hlavní obsah

Islámský stát zavřel stavidla přehrady na Eufratu, hrozí humanitární krize

Bagdád

Voda v irácké řece Eufrat začala klesat poté, co Islámský stát uzavřel veškerá stavidla na přehradě u města Ramádí. Uvedla to v úterý agentura AFP s odvoláním na šéfa provinční správy Sabáha Karhúta. Může to vyvolat velkou humanitární krizi. Někteří experti ale spekulují, že IS chce takto především usnadnit operaci svým jednotkám, kterým by v nich bránila vysoká hladina řeky.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Bojovníci šíitských milicí Badr při bojích s Islámských státem u Fallúdži

Článek

Karhút uvedl, že islámští radikálové „zavřeli všechny výpustě“ a ve městech Chaldíja a Habbaníja ležících východně od Ramádí, už začali přerušovat dodávky vody.

Obě tato města dosud kontrolují vládní vojáci. Jsou to jedny z posledních oblastí provincie Anbár pod kontrolou irácké vlády. Karhút už vyzval armádu, aby se přehrady zmocnila a aby na pozice IS zaútočila koaliční letadla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Odříznutí Chaldíje a Habbaníje od vody povede k velké humanitární krizi. Nejen v těchto oblastech, ale i dál na jihu,” uvedl místní kmenový vůdce šajch Rafá Fahdáví.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vodohospodář Aun Zijáb se domnívá, že „cílem IS není odříznout obyvatele od vody, ale snížit hladinu (Eufratu), aby získali vojenskou výhodu“. Když je hladina vody nižší, umožní jim to snáze se infiltrovat z Ramádi do Chaldíje a pak do dalších oblastí. IS se pokouší vytvořit bezpečné propojení Ramádí s Fallúdžou, kterou má v rukou už půldruhého roku.

Vodu využívá k vojenským cílům

Podle AFP se IS opakovaně pokoušel ovládnout přehrady, někdy nechával hladiny řek poklesnout, jindy naopak způsoboval lokální záplavy, aby zastavil vojenské operace.

Dlouhodobě se mu ale žádné velké přehrady kontrolovat nepodařilo, iráckým silám podporovaným ze vzduchu koaličními letadly se radikály většinou rychle podařilo od přehrad vytlačit, jako loni v srpnu u Mosulu. [celá zpráva].

Podobně tomu dopadlo i v září u Hadísy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám