Hlavní obsah

Islámský stát vyhodil do povětří starověký chrám v Palmýře

• Aktualizováno

Radikálové z Islámského státu srovnali se zemí starověký Baalův chrám v syrském městě Palmýra, které dobyli v květnu a od té doby v něm poničili řadu památek.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Starověký chrám v Palmýře podle svědků už nestojí.

Článek

Dva tisíce let starý chrám se nachází v komplexu antických ruin, poničen byl už dříve při střetu syrských vládních vojsk s rebely. Ve starověku byl zasvěcen semitskému bohu Baalovi, podle kterého nesl aramejský název Baal Šamín (Pán nebes).

Památku radikálové zničili podle Syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) před měsícem, úřady ale tvrdí, že ji vyhodili do povětří v neděli. Oba zdroje vycházejí ze svědectví obyvatel, kteří ve městě zůstali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boji zdevastovaná PalmýraVideo: Reuters

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Stavby staré 2000 let včetně pozůstatků antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru se nacházejí na jihozápadě města.

V pátek byly zveřejněny fotografie z iráckého města Karjatín, kde IS zničil 1500 let starý křesťanský klášter Mar Elian. Se zemí ho srovnaly buldozery.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Buldozer ničí 1500 let starý klášter

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát antickou Palmýru zaminoval

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaminovali ve středosyrském historickém městě Palmýra oblast, kde se nacházejí nejcennější antické památky. V neděli to...

Výběr článků

Načítám