Hlavní obsah

Islámský stát přišel o 95 procent území

Teroristická skupina Islámský stát ztratila porážkami v Iráku a Sýrii 95 procent území, jež v těchto zemích od roku 2014 obsadila. Ve čtvrtek to oznámil zvláštní americký vyslanec u mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu Brett McGurk.

Foto: Novinky/Reuters

Jak šel čas s Islámským státem

Článek

Osvobozeno bylo podle McGurka již 7,5 miliónu lidí, kteří žili pod nadvládou teroristů na severu Iráku a Sýrie. Zároveň „se téměř zastavil” přísun posil Islámského státu z ciziny do Sýrie. A na hranicích je prý zadržováno stále více bojovníků.

McGurk tvrdí, že na seznamu Interpolu je 43 tisíc jmen lidí spojovaných s bojem Islámského státu a že tento seznam umožňuje zadržet prchající džihádisty při rutinních silničních kontrolách nebo na hranicích.

Docházejí i peníze

Nejhůře od počátku bojů je podle amerického vyslance i stav pokladny Islámského státu. McGurk řekl, že jsou teroristé pod tlakem nejenom na bojišti, ale také v kybernetickém prostoru, kde se spojenci zaměřují na jeho propagandistické materiály.

Islámský stát při svém tažení v roce 2014 obsadil skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Z mešity v Mosulu pak vyhlásil jeho vůdce na tomto území chalífát. Teď jsou zbytky jeho oddílů ještě na irácko-syrské hranici a v části syrské provincie Dajr az-Zaur.

Reklama

Výběr článků

Načítám