Hlavní obsah

Islámský stát poražen není. Svádí tvrdé boje o věznici v Hasace, tisíce trestanců utekly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasaka
Aktualizováno

Američany podporované Kurdské demokratické síly (SDF) celou neděli pokračovaly ve snaze dostat pod kontrolu vězení ve městě Hasaka, na které zaútočil a ovládl je Islámský stát. Současně pokračuje rozsáhlá operace s cílem dopadnout uprchlé vězně. Podle reportéra AFP těžké boje pořád pokračují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát svádí tvrdé boje o věznici v syrské HasaceVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí Syrských demokratických sil Farhad Šami uvedl, že v bojích bylo zabito 160 radikálů a padlo 27 příslušníků SDF. Čísla není možné podle listu The Washington Post ověřit. Šami dodal, že většina areálu věznice, do které pronikli ve čtvrtek v noci radikálové po odpálení dvou aut plných výbušnin u brány, je už pod kontrolou.

Část vězňů se ale brání v severním křídle, které je vyhrazeno teenagerům, z nichž některým je pouhých 12 let. Podle dětského fondu OSN jich je tam 850, jiné zdroje uvádějí 650.

Jeden z nich v audio vzkazu organizaci Human Rights Watch řekl: „Přede mnou leží mnoho mrtvých. Nejsou tu lékaři, kteří by mohli pomoci.“ Obětí tak může být více, Middle East Time uvedl, že obětí je už přes 210.

Foto: North Press Agency Digital, Reuters

Obrněné vozidlo SDF projíždí okolo areálu věznice v Hasace.

V přeplněné věznici bylo asi 3500 vězňů včetně ostřílených bojovníků a velitelů IS.

Věznici ve čtvrtek podle Middle East Eye napadlo asi 200 bojovníků IS. SDF uvedly, že okolí věznice infiltrovaly spící buňky IS. Po útoku uteklo z Hasaky na 4000 lidí.

Islámský stát se soustředil na osvobození vězňů

Útok se však dal čekat, podotkl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price řekl: „Napadení věznic bylo prioritou IS po více než rok.“

Islámský stát zaútočil na věznici v Hasace, povraždil stráže a osvobodil své bojovníky

Blízký a Střední východ

Podle listu The Washington Post překvapila SDF mohutnost a rozsah útoku na věznici, protože se Islámský stát považoval za poražený, i když loni obnovoval své aktivity v Sýrii i v Iráku.

Bojovníci Islámského státu se vyplatili z kurdského vězení

Blízký a Střední východ

„Mnoho zadržených příslušníků Daíše (arabský hanlivý akronym pro IS – pozn. red.) zabavilo zbraně strážním, které zabili,“ řekl velitel koaličních sil generál John Brennan.

Foto: North Press Agency Digital, Reuters

Bojovníci SDF nedaleko věznice v Hasace

Spojené státy musely podpořit SDF ze vzduchu. Nad Hasaku vyslaly vrtulníky AH-64 Apache, které ostřelovaly pozice radikálů raketami Hellfire. Místní obyvatelé však viděli i útočící letadla. Podle syrské státní agentury SANA Američané nyní posilují své jednotky v Sýrii, o víkendu tam přejel z Iráku konvoj šesti obrněných transportérů, 66 vozidel s vojenským vybavením a zbraněmi a 25 tahačů převážejících tanky.

Reklama

Výběr článků

Načítám