Hlavní obsah

Islámský stát poprvé střílel na Izrael, odpověď byla rychlá a rázná

Izraelská armáda na Golanských výšinách v neděli zabila čtyři bojovníky Islámského státu (IS). O zřejmě vůbec prvním přímém střetu mezi Izraelci a IS informoval server listu Jediot Achronot. Ozbrojence zlikvidovalo izraelské letectvo.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský tank na linii příměří na Golanských výšinách, v pozadí syrská Kunejtra

Článek

Ozbrojenci zahájili palbu na hlídku Izraelců, kteří ji nejprve opětovali. Krátce nato bylo vystřeleno směrem na Izrael několik minometných střel, načež bojovníky IS jedoucí v obrněném automobilu zneškodnil izraelský armádní letoun.

Incident se odehrál podle obvyklého vzorce z minulých týdnů, kdy izraelské území zasáhly zbloudilé střely vypálené v bojích mezi syrskou armádou a rebely. Dosud byla ale taková palba připisována převážně syrské armádě. Tentokrát se ale má za to, že zneškodnění bojovníci patřili ke skupině Liva Šuháda al-Jarmúk (Brigáda mučedníků Jarmúku), což je odnož Islámského státu, která oblast na jihozápadě Sýrie ovládá.

Izrael nerozlišuje, zda je střelba na jeho území záměrná či ne, a vždy odpovídá ráznou odvetou. Kromě toho za veškerou palbu ze syrského území činí odpovědnou syrskou vládu.

Izrael: Nepřipustíme střelbu naším směrem

„Jsme na své severní hranici dobře připraveni a rozhodně nedovolíme elementům Islámského státu ani jakýmkoli jiným nepřátelským elementům využít války v Sýrii, aby se etablovaly v blízkosti našich hranic,“ uvedl v reakci izraelský premiér Benjamin Netanjahu po zasedání vlády v Haifě.

„Odpověď byla tvrdá a rychlá a měla za účel vyslat jasnou zprávu, že v té oblasti jsme přítomni a odhodláni svou hranici chránit. Odpověď izraelské armády přišla v řádu minut,“ řekl pro Jediot Achronot armádní zdroj. „Nemáme v úmyslu eskalovat situaci v oblasti, ale nehodláme přijmout skutečnost, že se střílí naším směrem,“ dodal.

V nárazníkové oblasti působí i Češi

Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po šestidenní válce a později je anektoval. Mezinárodní společenství tento krok dosud neuznalo.

Izraelský premiér nedávno prohlásil, že Golanské výšiny zůstanou navždy v rukou Izraele a svět by to měl konečně akceptovat.

Sýrie před občanskou válkou kontrolovala na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou měla pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo střeženo mezinárodní pozorovací misí OSN (UNDOF).

Na izraelské straně působí v rámci UNDOF několik českých vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám