Hlavní obsah

Islámský stát chce výkupné za Nora a Číňana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo/Damašek

Norského a čínského občana údajně unesli radikálové z organizace Islámský stát (IS). Obrázky obou mužů islamisté zveřejnili v posledním vydání svého internetového propagandistického časopisu, informovala dnes agentura AP. Za cizince požaduje IS výkupné.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

Únos občana své země v Sýrii ve středu potvrdila i norská premiérka Erna Solbergová. "Je to vážný a komplikovaný případ. Naším cílem je dostat našeho občana bezpečně domů do Norska," dodala. Bezpečnostní rada státu na případu pracuje údajně již nějakou dobu.

Zatím není jasné, zda předsedkyně vlády hovořila o stejném muži, kterého radikálové v časopise identifikovali jako 48letého Oleho Johana Grimsgaarda-Ofstada.

Kromě Nora zveřejnili islamisté také fotografii Číňana, kterým je údajně 50letý pekingský konzultant Fan Ťing-chuej. Čínská vláda se ale zatím k případnému pohřešování svého občana nevyjádřila.

Oba muži byli při focení oblečeni v oranžových kombinézách, které obvykle nosí vězni IS. U fotografií se píše, že výkupné za zajatce může zaplatit "kdokoli chce". Kdy a kde byli fotografovaní muži uneseni, není jasné.

Radikální skupina IS ovládá rozsáhlé části severního Iráku a severní a východní části Sýrie. Loajální odnože má mimo jiné na egyptském Sinajském poloostrově nebo v Libyi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám