Hlavní obsah

Islámský stát chce udělat z Mosulu pevnost, na obranný val vypsal tendr

– Bagdád

Okolo iráckého Mosulu, který od loňského léta ovládá Islámský stát (IS), se od konce ledna buduje mohutný protitankový příkop i rozsáhlý systém zákopů. Na mnoha místech se vztyčují betonové zdi. Do vzduchu byl vyhozen klíčový most ze strachu z jarní ofenzívy vládních vojsk. Obranná zařízení se staví na základě tendru.

Foto: Vivian Salama, ČTK/AP

Zničený most u Šadúky na silnici do Mosulu

Článek

V jedné z vládních budov v dříve miliónovém Mosulu se v závěru loňského roku sešla hrstka vybraných podnikatelů, aby se utkala v soutěži o zakázku na vybudování opevnění města. Tu zadali nový vládce města - Islámský stát.

„Podle vypsaného tendru Islámského státu má být okolo Mosulu vyhlouben příkop dva metry hluboký a dva metry široký,” řekl zdroj blízký tendru. Vítězná firma dostane podle něj v přepočtu 4000 dolarů (asi 100 tisíc korun) za každý metr příkopu. Není ale jasné, zda je v ceně i vybudování betonových valů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové u Mosulu

Kromě plánu na vybudování příkopu zazdili radikálové západní vstup do města a vyhodili do vzduchu most, který by mohli využít kurdští bojovníci k útokům na Mosul. „Budou o Mosul bojovat do poslední kapky krve. Znamená pro ně jejich existenci. Ztratit Mosul znamená pro Islámský stát v Iráku konečnou porážku,” řekl penzionovaný armádní generál žijící v Mosulu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zpráva o tendru se objevila poté, co se v polovině ledna kurdským silám podařilo k městu postoupit a dobýt 480 kilometrů čtverečních území.

Generál Lloyd Austin, který stojí v čele amerického velitelství CENTCOM a spadají pod něho operace na Blízkém východě, uvedl, že kurdské jednotky a nově vycvičené irácké síly budou připraveny zahájit ofenzívu na jaře nebo v létě: „Kdybychom dělali věci sami, nebo na zemi s dalšími spojenci, šlo by to rychleji, ale Iráčané to musejí udělat sami.“

Foto: Vivian Salama, ČTK/AP

Kurdští bojovníci u aut označených vlajkou, aby na ně neútočila koaliční letadla.

Bagdád platí úředníky

Islamisté donutili státní zaměstnance, kteří neutekli, pracovat pro jejich vládní úřady, což se týká místní správy, energetiky, školství, náboženství a zdravotnictví.

Bagdád každý měsíc vyčlení nejméně 130 miliónů dolarů na platy mosulských vládních úředníků, ať už zůstali ve městě, nebo uprchli. Peníze vyzvednou úředníci v Kirkúku, který drží Kurdové, a dopraví je do Mosulu. Výplaty podle Bagdádu připomenou lidem, že na ně národní vláda nezapomněla. Není jasné, kolik peněz se k zaměstnancům zůstávajícím v Mosulu dostane, ale hotovost drží město nad vodou, i když je otázka, zda peníze nezískává hlavně Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mosulu zničili hrobku biblického JonášeVideo: Reuters

Jídlo je snadno dostupné. Maso, zelenina, chleba a ovoce stojí stejně jako předtím a některé ceny jsou nižší než v metropoli. Vysoké jsou ale ceny benzinu a elektřina z generátorů jde jen šest hodin denně. Pitnou vodu dovážejí cisterny. Kvůli náletům je ztížená doprava ropy ze Sýrie.

Islámský stát vybírá poplatky od obyvatel každodenně. Řezník musí zaplatit v přepočtu čtyři dolary za vstup na jatka, majitelé obchodů sídlících v budovách zabavených islamisty jim nyní musí platit nájem.

Peníze z ukradených památek

Peníze získává Islámský stát také prodejem památek a věcí z vyrabovaných a zničených kostelů i domů vyhnaných křesťanů. Jsou mezi nimi i obrazy nebo knihy z mosúlské ústřední knihovny, i když z té byla řada neislámských textů spálena včetně cenných středověkých manuskriptů. Část jich radikálové odvezli v chladírenských vozech do Sýrie. V knihovně byly i památky z doby 5000 let před Kristem. Jejich řádění asi nejvíce odnesla sunnitská knihovna a latinská knihovna dominikánů. Mnoho památek získali, když zničili chrámy a pohřebiště včetně hrobky proroka Juníse, biblického to Jonáše.

Foto: Reuters

Hřib kouře mešitou zničenou sunnitskými radikály v Mosulu

Prodej památek vynáší radikálům těžké milióny, kontrolují na 4500 archeologických lokalit. V Nabuku se zmocnili 8000 let starých památek za 36 miliónů dolarů. Gangy mohou vykrádat tato místa, ale musejí čtvrtinu až polovinu zisku odvádět státu, uvedl web breitbart.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám