Hlavní obsah

Íránu hrozí tvrdá rána, odpojení od světového bankovního systému

Novinky, rei

Íránskému režimu hrozí kvůli jeho jadernému programu tvrdý postih - odpojení od jednoho z nejdůležitějších mezinárodních bankovních systémů SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Společnost minulý týden oznámila, že připravuje zákaz pro íránské banky, které jsou na sankčním seznamu USA a Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Muž v Teheránu nahlíží do výlohy směnárny s vystavenými dolarovými bankovkami.

Článek

Systém SWIFT založily americké a evropské finanční instituce v 70. letech. Sídlí v Belgii, ale zastoupení má ve všech finančních centrech na světě včetně New Yorku. Postupně se z něho stal zřejmě nejdůležitější systém pro transakce nejen mezi bankami, ale také mezi finančními domy a dalšími institucemi.

Téměř každá banka na světě SWIFT používá k mezinárodním převodům. K loňskému lednu systém propojoval více než 9500 finančních institucí ve 210 zemích a oblastech. Denně přitom zprostředkoval přes 17 miliónů převodů, upozornil server CNN.

Také Írán je silně závislý na SWIFTu a odpojení od něj poznamená jeho finanční sektor, tedy i financování jeho jaderného programu, v němž Západ spatřuje vojenskou hrozbu. K systému jsou připojeny všechny íránské banky, které jeho prostřednictvím v předloňském roce zaslaly 1,16 miliónu pokynů k transakcím.

K loňskému únoru vlastnily íránské banky, ale i další instituce 675 unikátních kódů pro SWIFT.

Podle CNN porušoval SWIFT americké a evropské zákony tím, že dosud nereagoval na sankce vyhlašované vůči íránským bankám od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán má vlastní jaderné palivo

Írán ve středu založil do výzkumného teheránského reaktoru vlastní jaderné palivo. Průlomový krok provedl prezident země Mahmúd Ahmadínežád.

OSN odmítá vojenské řešení íránské krize

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek ve Vídni zdůraznil, že diplomacie je jedinou cestou, jak postupovat v případu íránského jaderného programu. Současně...

Výběr článků

Načítám