Hlavní obsah

Íránci volí prezidenta, nástupcem Ahmadínežáda bude zřejmě konzervativec

Novinky, rei
Teherán
Aktualizováno

Íránci v pátek ráno začali volit nové prezidenta. Očekává se, že příští hlavou státu bude konzervativec. Boj o prezidentský úřad nejspíš svedou zastánce tvrdé linie pod vedením duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a kandidát proreformního křídla.

Foto: Fars News/Behrouz Khosravi , Reuters

Komise připravuje volební urny.

Článek

Padesát miliónů voličů vybírá nástupce současné hlavy islámské republiky Mahmúda Ahmadínežáda ze šesti kandidátů, z nichž dva jsou nezávislí. Favoritem je vyjednavač o íránském jaderném programu a šéf rady národní bezpečnosti Saíd Džalílí.

Kandidátem proreformního křídla je Hasan Rouhání. Má podporu dvou bývalých prezidentů.

Foto: Yalda Moayeri, Reuters

Favoritem voleb je Saíd Džalílí

Pokud žádný z kandidátů nedostane nadpoloviční počet hlasů, uskuteční se příští týden druhé kolo volby. V tom se budou voliči rozhodovat už jen mezi dvěma nejúspěšnějšími z prvního kola.

Taktovku má v ruce ajatolláh

Od nového prezidenta se nečeká zásadní odklon politiky od té Ahmadínežádovy v uplynulých osmi letech. Hlavní slovo má v Íránu ajatolláh Chameneí, který také s Radou dohlížitelů selektoval kandidáty. O přízeň voličů se chtělo ucházet téměř 700 lidí. Původně jich rada vybrala osm, ale dva nominovaní v minulém týdnu odstoupili.

„Ať už vyhraje kdokoliv, dostane-li se mu silného a drtivého vítězství, bude se moci lépe postavit nepřátelům a agresorům,“ komentoval Chameneí volby před otevřením hlasovacích místností.

Foto: Reuters

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

První výsledky by měly být známy v sobotu ráno.

Po posledních prezidentských volbách v roce 2009 následovala vlna mohutných protestů. Opoziční zástupci tvrdili, že hlasování bylo zmanipulované ve prospěch Ahmadínežáda.

Volby nejsou monitorovány zahraničními dohlížiteli.

Zpravodajská stanice BBC ve čtvrtek informovala, že rodinám pracovníků její perské redakce, které žijí v Londýně, se dostalo varování, že pokud spolupráci s BBC neukončí, jsou jejich životy v ohrožení.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Reklama

Výběr článků

Načítám