Hlavní obsah

Íránci tvrdí, že jejich válečná flotila vyrazila k americkým vodám

Aktualizováno

Íránská válečná flotila se podle prohlášení admirála Afšína Rezájího Haddáda začala přesouvat blíže k námořní hranici USA. Bez dalších podrobností to v neděli uvedla íránská tisková agentura Fars. Má jít o reakci na přítomnost amerických lodí v Perském zálivu. Podle agentury Reuters však nelze zprávu kvůli nedostatku dalších informací ověřit a pochybnosti mají i američtí představitelé.

Foto: Profimedia.cz

Íránská korveta Shahid Naqdi na archivním snímku

Článek

"Íránská válečná flotila se blíží k námořní hranici Spojených států a tento krok má být určitým vzkazem," uvedl admirál Haddád, jeden z velitelů íránského námořnictva. Lodě se podle něj vydaly na cestu směrem do Atlantského oceánu přes "vody poblíž Jihoafrické republiky".

Američtí představitelé z ministerstva obrany vyjádřili nad tvrzením Teheránu pochybnosti. Jak nicméně dodali, íránské "lodě mohou bez omezení operovat v mezinárodních vodách".

Spojené státy a jejich spojenci pořádají v Perském zálivu poměrně pravidelně námořní cvičení, jejichž cílem je mimo jiné být připravený na zajištění bezpečnosti ropných tankerů. V Bahrajnu sídlí strategické velení americké páté námořní flotily.

Íránu se rozšiřování amerického vlivu v oblasti nelíbí a rád by zde naopak posílil svou přítomnost. Již v minulosti Teherán několikrát pohrozil, že v případě konfliktu s USA uzavře Hormuzský průliv, kterým vede důležitá trasa ropných transportů z Perského zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám