Hlavní obsah

Írán zpřístupní dvě jaderná zařízení

Právo, mcm
Teherán

Teherán umožní podle listu The Daily Telegraph jaderným inspektorům OSN návštěvu dvou svých jaderných zařízení, kam vstup dosud nepovoloval. Je to součást íránských snah zbavit se sankcí OSN, jejichž obnovení si i přes odpor ostatních zemí vynucují Spojené státy.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Pro inspektory z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se otevřou zařízení v Marivanu a Amadu. Na ně kriticky poukázala nedávná zpráva MAAE, která vytkla Teheránu porušování řady ustanovení jaderné dohody s Íránem z roku 2016.

Od dohody předloni odstoupily Spojené státy. Nyní se ale USA snaží s odvoláním na tutéž dohodu obnovit sankce OSN proti Íránu. Ve čtvrtek americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil v OSN, že Írán dohodu porušuje. Kdyby USA byly nadále účastníkem smlouvy (a ony tvrdí, že jsou), spustilo by to mechanismus obnovení sankcí proti Íránu do 30 dnů. Pompeo dal najevo, že USA budou tyto sankce na ostatních zemích vynucovat, i kdyby s tím nesouhlasily. Řekl: „Budou-li porušeny sankce OSN, uděláme vše, abychom je prosadili.“

USA chtějí obnovit všechny sankce OSN vůči Íránu, oznámil Trump

Amerika

Jak upozornil list The Guardian, americký krok písemně odmítlo 13 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN, tedy kromě Ruska a Číny také Francie, Británie, Německo a další země. Podle nich USA nemohou využívat mechanismy dohody, od níž samy odstoupily.

Reklama

Výběr článků

Načítám