Hlavní obsah

Írán vyváží zbraně do Sýrie, stojí v tajné zprávě OSN

New York

Podle tajné zprávy OSN vyváží Írán zbraně do Sýrie, což je porušením rezoluce Rady bezpečnosti, uvedla televize CNN. Dokument obsahuje informaci o zabavení tří íránských zbrojních dodávek, z nichž dvě byly určeny pro Sýrii.

Foto: IDF, Reuters

Izraelci zadržená loď Francop s nákladem íránských zbraní

Článek

CNN neuvedla žádné podrobnosti, o jaké zbraně a v jakém množství se jednalo, ani kdy byly zadrženy. Zprávu vypracovala expertní skupina a předala ji výboru Rady bezpečnosti OSN, který dohlíží na dodržování sankcí proti Íránu. Ten nesmí vyvážet zbraně. Dovážet zbraně se však nesmí ani do Sýrie.

Už dříve se ale uvádělo, že v Sýrii působí poradci z Íránu.

Zpráva byla zveřejněna krátce poté, co syrský prezident v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 24 uvedl, že syrská opozice používá zbraně propašované z Libanonu a Turecka. „Nemůžete jednoduše zavřít hranice, ale můžete zredukovat objem,“ uvedl k dodávkám zbraní.

USA útočné zbraně nedodávají

O armádě dezertérů, která si říká Syrská svobodná armáda a která bojuje proti syrským vojákům, řekl syrský prezident Bašár Asad: „Za prvé to není armáda a není svobodná, protože dostává zbraně z různých zahraničních zemí. Je to parta zločinců, z nichž mnozí byli odsouzeni za různé kriminální činy. Jsou mezi nimi náboženští extremisté, včetně těch z Al-Káidy."

Syrská opozice dlouho volá po kvalitnějších zbraních a některé země z Perského zálivu jsou připraveny jí je dodat. List The Washington Post tento týden napsal, že USA se podílejí na tom, aby se zjistilo, kterým syrským oponentům je bezpečné zbraně dodávat a kde materiál skladovat.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová v reakci na článek prohlásila, že USA dodávají syrské opozici výhradně nebojové vybavení: "Co se útočných zbraní týče, do toho nejsme zapojeni."

Reklama

Výběr článků

Načítám