Hlavní obsah

Írán vypustil svou první vojenskou družici

Teherán

Íránské revoluční gardy oznámily, že se jim poprvé podařilo vypustit na oběžnou dráhu Země vojenský satelit nazvaný Nur (světlo). Informovala o tom stanice BBC. Pokud se úspěšné vypuštění družice potvrdí, zvýší to podle ní napětí mezi USA a Íránem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vyslal na oběžnou dráhu svůj první vojenský satelitVideo: Reuters

 
Článek

Státní televize zveřejnila záběry startu rakety popsané verši z koránu, které se používají v případě, že se muslimové vydávají na cestu. Vypuštění družice je podle revolučních gard „velký úspěch a nový pokrok ve vesmíru ze strany islámského Íránu“.

Podle revolučních gard satelit Núr dosáhl oběžné dráhy ve výši 425 km, na kterou ho vynesla třístupňová raketa Kased. Velitel vzdušných a kosmických sil revolučních gard generál Ami Ali Hadžizadeh řekl, že Kased využívá kapalná i pevná paliva. „Jen supervelmoci mají takové schopnosti,“ dodal ke kombinaci pohonů s tím, že po nich jsou už jen uživatelé takovýchto technologií.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Raketa s prvním íránským vojenským satelitem

Ministr telekomunikací Mohammad Džavád Azari Džahromi revolučním gardám pogratuloval k velkému národnímu úspěchu a zdůraznil, že kosmický program revolučních gard je obranný: „Část íránského mírového (kosmického) programu je civilní a provádí jej vláda, zatímco další část slouží mírové obraně a přirozeně ji provádějí ozbrojené síly.“

Americká kritika

Podle USA Írán mohl porušit rezoluci Rady bezpečnosti, která ho vyzývá, aby nepodnikal žádnou činnost vztahující se k vývoji balistických raket schopných nosit jaderné zbraně. Vypuštění družice Washington považuje současně za test balistické rakety. Mluvčí Pentagonu Rob Lodewick uvedl, že Spojené státy bedlivě sledují íránský program kosmických nosičů: „Zatím Teherán ještě nemá mezikontinentální balistické rakety, jeho touha strategicky čelit USA by ho však mohla vést k vývoji takových raket.“

Foto: Wana News Agency, Reuters

Start rakety s íránskou vojenskou družicí Núr

Írán popřel, že by tuto rezoluci porušil. Uvedl, že jeho vesmírný program je mírový a obranný a že nemá zájem vyvíjet jaderné zbraně.

Několik předchozích pokusů o vynesení vojenské družice loni neuspělo. Letos v únoru Írán vypustil komunikační družici.

Napětí mezi USA a Íránem

Napětí mezi USA a Íránem je letos extrémně vysoké poté, co Američané zabili velitele revolučních gard v Bagdádu Kásima Sulejmáního a Írán vypálil rakety na dvě základny v Iráku využívané Američany.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Ve středu americký prezident Donald Trump nařídil námořnictvu, aby potopilo íránské rychlé čluny, pokud by obtěžovaly americké lodě.

Trump nařídil zničení íránských lodí obtěžujících plavidla USA

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám