Hlavní obsah

Trump nařídil zničení íránských lodí obtěžujících plavidla USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump nařídil americkému námořnictvu, aby zničilo veškeré íránské lodě, které by obtěžovaly americká plavidla. Informoval o tom ve středu na svém twitterovém účtu. Reagoval na týden starý incident z Perského zálivu, kdy se íránské rychlé čluny přiblížily k cvičícím americkým plavidlům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránské rychlé čluny obtěžovaly americké lodě v Perském zálivuVideo: Reuters

 
Článek

„Nařídil jsem námořnictvu, aby potopilo a zničilo všechny íránské dělové čluny, které by obtěžovaly naše lodě na moři,“ uvedl Trump na Twitteru.

Agentura Reuters uvedla, že americké námořnictvo má zřejmě zajít dál, než jen uplatnit právo na sebeobranu, které beztak má, což může ještě vyhrotit vysoké napětí mezi oběma zeměmi. Televize CNN se snaží od Bílého domu a Pentagonu zjistit podrobnosti.

Americký prezident reagoval na incident ze středy minulého týdne, kdy se jedenáct rychlých člunů revolučních gard přiblížilo k šesti americkým lodím, které cvičily v mezinárodních vodách Perského zálivu. Jeden se přiblížil na devět metrů ke kutru americké Pobřežní stráže, jež byla do manévrů také zapojena.

Podle sdělení amerického námořnictva během cvičení íránské čluny pluly „vysokou rychlostí extrémně blízko a několikrát překřížily cestu lodi USS Lewis B. Puller, k níž se přiblížily na 45 metrů. K přídi lodi USCGC Maui se přiblížily na devět metrů“.

Íránské rychlé čluny se nebezpečně přiblížily k americkým lodím

Blízký a Střední východ

„Americké posádky vydaly opakovaně varování rádiem z můstku na můstek, pětkrát krátce zatroubily, ale nedočkaly se žádné odpovědi ze strany Íránských revolučních gard,“ uvedlo americké námořnictvo.

„Až po hodině odpověděly na rádiové výzvy z můstku a zamířily pryč od amerických lodí,“ doplnilo námořnictvo.

Foto: US Navy, Reuters

Rychlé čluny íránských Revolučních gard se blíží k americké lodi USS Lewis B. Puller

Televize CNN podotkla, že při konfrontaci nebyla namířena děla na americké lodě.

K podobným blízkým setkáním mezi americkými a íránskými loděmi v minulosti docházelo opakovaně, ale takřka vymizely, když byla podepsána mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu. Od té však USA loni jednostranně odstoupily, a od té doby napětí dále roste. Vyvrcholilo letos, když rakety vypálené z amerického dronu 3. ledna zabily íránského velitele revolučních gard Kásima Sulejmáního.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Írán pak vypálil 8. ledna rakety s plochou dráhou letu na americké základny v Iráku.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám