Hlavní obsah

Írán varuje svět, že opustí smlouvu o jaderných zbraních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský parlament v úterý vyzval svět, aby ve vztahu k Teheránu neopakoval "chyby z minulosti". Dva dny před ženevským jednáním šesti mocností a Íránu poslanci pohrozili, že bude-li na Teherán vyvíjen další nátlak v otázce jaderného programu, začnou se zabývat zatím odloženými projekty.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Podle agentury AP jde zřejmě o plány na další obohacování uranu. Agentura Reuters napsala, že Írán hrozí odstoupením od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT).

Jestliže budou Amerika a sionistický režim pokračovat v tlaku na Írán a jestliže rozhovory se šesti velmocemi nedospějí k závěru, pak parlament ... navrhne odstoupení od NPT
poslanec Mohammad Karamírad

V parlamentu, který má 290 členů, podepsalo prohlášení s uvedenou výzvou 239 poslanců.

Ve čtvrtek se v Ženevě sejdou zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s předsedou íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saídem Džalílím. Írán chce hovořit o obecných otázkách, ale jeho partneři zřejmě budou prosazovat rokování o íránském jaderném programu. Írán je k tomu vyprovokoval čerstvými raketovými testy [celá zpráva] a také přiznáním, že buduje další zařízení na obohacování uranu. [celá zpráva]

Šéf Íránské organizace pro jadernou energii a viceprezident Alí Akbar Sálehv úterý v rozhovoru se zahraničními novináři ujistil, že se jeho země nevzdá obohacováni uranu, jelikož má na tuto technologii "svrchované" právo.

Nové zařízení je uvnitř hory

Sálehí v úterý řekl, že nově budovaný provoz na obohacování uranu odpovídá mezinárodním standardům a že Írán brzy nabídne harmonogram pro mezinárodní inspektory.

Zařízení prý vzniká uvnitř hory a blízko vojenské základny, takže je dobře chráněn před případným útokem. Továrna má prý být dokončena za 18 měsíců. Teherán tvrdí, že se v novém provozu stejně jako v už zprovozněné továrně v Natanzu bude uran obohacovat jenom pro energetické účely. Sálehí zařízení charakterizoval jak o mnoho menší než Natanz a jako jakousi zálohu pro případ, že bude Natanz zničen.

Podezření, že nepracují na atomové bombě, zatím Íránci nevyvrátili. Hrozí jim čtvrté sankce, které se už připravují a mají být rozšířeny na energetický, telekomunikační a finanční sektor.

Anketa

Bojíte se varování Íránu, že odstoupí od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní?
Ano
67 %
Ne
29 %
Nevím
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6822 čtenářů.

Íránský jaderný program

Počátky íránského jaderného programu sahají do roku 1950, kdy byla země ještě monarchií v čele s šáhem. S rozvojem jaderného výzkumu tehdy Íránu pomáhaly Spojené státy. Po revoluci v roce 1979 Írán svůj výzkum přerušil. Po čase jej opět obnovil, nicméně již s daleko menší podporou Západu.

V roce 2003 MAAE obvinila Teherán, že neplní závazky vyplývající ze Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). V září odhalily inspekce, že Írán dlouhá léta tajně obohacoval uran. Následně Írán operace dvakrát dočasně zmrazil, ale později v nich pokračoval i navzdory sankcím Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám