Hlavní obsah

Írán odpálil raketu s doletem 2000 kilometrů

– Teherán • Aktualizováno

Írán v pondělí s úspěšně vyzkoušel raketu Šaháb-3 s doletem 1300 až 2000 kilometrů a spolu s ní také novou dvoustupňovou raketu Sedžíl téhož doletu. Byla to třetí skupina raket testovaná v Íránu od nedělního zahájení vojenských manévrů revolučních gard. Íránská agentura Fars oznámila, že gardy vůbec poprvé vyzkoušely dvoustupňovou raketu na pevný pohon při vojenském cvičení.

Článek

Prokázala se tím podle této agentury vzrůstající strategická a preventivní kapacita gard. Írán raketu Sedžíl poprvé testoval loni v listopadu. Označil ji tehdy za zbraň nové generace. Má dva stupně a dva motory a využívá pevný pohon. Íránci v pondělí  také vypálili cvičně rakety středního doletu s dosahem 700 kilometrů, v neděli testovali rakety krátkého doletu.

Raketami o doletu 2000 kilometrů je Írán schopen zasáhnout Izrael. Íránské vedení se netají nepřátelstvím k židovskému státu a prezident Mahmúd Ahmadínežád mu upírá právo na existenci. Izrael zase nevylučuje možnost vojenského řešení sporu kolem íránského jaderného programu.

Velitel letectva pohrozil nepřátelům

Velitel letectva revolučních gard Hosejn Salámí prohlásil, že íránská odpověď na jakékoli hrozby bude "ničivá". "Nejsem diplomat, hovořím jako velitel jedné vojenské jednotky. Naše odpověď na vše, co ohrozí naši existenci, nezávislost, svobodu a hodnoty islámského režimu, bude přímá, pevná a zničující. Nepřítel bude těchto hrozeb litovat," citovala Salámího íránská agentura IRNA.

Teherán k raketovým zkouškám přistoupil krátce poté, co v pátek oznámil že buduje nové podzemní zařízení na obohacování uranu. Manévry se konají v ovzduší mezinárodního znepokojení z íránského kontroverzního jaderného programu. Před schůzkou Íránu a šesti velmocí příští čtvrtek v Ženevě pak raketové testy podle pozorovatelů nutně vypadají jako demonstrace síly.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hasan Kaškaví se pokusil rozptýlit obavy z nového zařízení na obohacování uranu. Továrna se buduje u Kómu a podle mluvčího "v ničem neporušuje normy mezinárodního práva". Toto zařízení bude podobně jako zařízení už vybudované v Natanzu otevřeno pro inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Kaškaví řekl, že Teherán "je připraven vyjasnit všechny otázky související s novým nukleárním provozem".

Šéf Íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí už předtím řekl, že Írán nehodlá v tomto zařízení obohacovat uran 235 na víc než na pět procent, tedy na úroveň odpovídající jenom civilnímu, a nikoli vojenskému využití. Íránci ale minulý týden přiznali, že umějí vyrobit centrifugy nové generace, které chtějí instalovat v Natanzu. Írán popírá, že se pokouší vyrobit atomovou bombu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám