Hlavní obsah

Írán spustil seznamku. Má vyřešit pokles porodnosti a stárnutí novomanželů

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznamovací aplikaci zpřístupnily lidem úřady v Íránu. Jmenuje se Hamdam (v perštině společník) a podle stanice Al-Džazíra vznikla pod dohledem vlády s cílem „propagovat manželství“ a podporovat „zdravé vztahy“.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Seznamka má podle stanice „požehnání“ íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, jehož znepokojuje rostoucí průměrný věk, kdy Íránci vstupují do manželství, a s tím související pokles porodnosti.

Čtyři Íránci byli v USA obviněni z pokusu unést novinářku žijící v New Yorku

Amerika

„Je to jediná schválená platforma tohoto druhu v Íránu. Všechny ostatní aplikace, byť by byly sebepopulárnější, jsou nelegální,“ varoval Alí Mohammad Radžábí, šéf kyberbezpečnosti v narážce na západní aplikace, které jsou podobně jako americký Tinder v islámské republice oficiálně zakázané.

Hamdam zdarma

Hamdam je zdarma a jeho uživatelé musí projít ověřováním identity, pevnosti ve víře a absolvovat psychologický test. Vyvinul ho Tebjánský kulturní institut, který je součástí státní propagandistické mašinerie.

Írán odmítl návrh jaderné dohody

Zahraniční

Vedení institutu tvrdí, že páry dává dohromady umělá inteligence. Pokud najde shodu, dojde na seznámení celých rodin, a to v přítomnosti manželských poradců, které bude mít sezdaný pár na první čtyři roky manželství k dispozici.

Írán podle Al-Džazíry trápí podobně jako západní země klesající porodnost a stárnutí populace. Konzervativní deník Kejhán dokonce navrhoval zavedení speciálního poplatku pro svobodné. Došlo i na výzvu státní televizi, aby se v populárních seriálech, které produkuje, jako příkladné objevovaly rodiny se čtyřmi a více dětmi. Hospodářskou krizi, bezmála 50procentní inflaci, třetinovou nezaměstnanost, které jsou hlavními překážkami v zakládání rodiny v Íránu, ale zatím nevyřešili ani v seriálech.

Reklama

Výběr článků

Načítám