Hlavní obsah

Írán se chce s USA dohodnout, myslí si Trump

Americký prezident Donald Trump věří, že Írán se chce se Spojenými státy dohodnout o svém jaderném programu. Možnost zmírnění sankcí nechává Trump otevřenou, uvedla agentura Reuters. Íránský prezident Hasan Rúhání ve středečním telefonickém rozhovoru s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem prohlásil, že bez odvolání amerických sankcí nebude Teherán s Washingtonem jednat.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Podle Trumpa Írán o dohodu stojí. Snížení tlaku sankcí prezident nevyloučil. „Uvidíme,” odpověděl na dotaz, zda Spojené státy nyní odstoupí od strategie maximálního nátlaku. Tuto politiku zastával nyní již bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, který v pondělí na Trumpovu žádost podal demisi.

Rúhání vyzval ve středu Spojené státy k ukončení politiky nátlaku na Teherán. Íránský velvyslanec při OSN Madžíd Tacht Ravančí k vývoji v USA uvedl, že ani Boltonův odchod nepřiměje Teherán k rozhovorům s Washingtonem. Podmínkou je odvolání sankcí.

Írán a šest světových mocností - Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA - v roce 2015 podepsaly dohodu, v níž se Teherán zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, které jsou s ním spojeny.

Trump ale loni v květnu k překvapení partnerů oznámil, že Spojené státy od dohody odstupují, a pak proti islámské republice sankce znovu zavedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám