Hlavní obsah

Írán propustí zadržované britské námořníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na středeční tiskové konferenci při příležitosti perského Nového roku slíbil, že propustí 15 britských námořníků, kteří jsou zadržováni od 23. března. Na svobodu se dostanou až ve čtvrtek, kdy je předají do rukou britského velvyslance. Stejný den odletí do Londýna. Ahmadínežád však trval na tom, že Britové vnikli do íránských vod. Teherán je chtěl soudit.

Článek

"U příležitosti narození velkého proroka (Mohameda) a Kristovy smrti oznamuji, že íránská vláda a íránský lid - kteří mají veškerou moc námořníky soudit - všem patnácti odpustili. Tato milost je darem britskému lidu," řekl Ahmadínežád.

Na svobodu se dostanou až ve čtvrtek, což sdělil nejmenovaný íránský diplomat v Londýně, i když volní měli být okamžitě po skončení Ahmadínežádova vystoupení.

"Po této schůzce budou volní. Pak se budou moci vrátit ke svým rodinám," řekl prezident a dodal: "Zároveň žádám britského premiéra Blaira, aby těchto 15 lidí nepostavil před soud kvůli tomu, že se přiznali, že vnikli do íránských teritoriálních vod." Íránská televize odvysílala záznamy několik přiznání Britů. [celá zpráva]

Británie stále trvá na tom, že britští námořníci z lodi HMS Cornwall byli v mezinárodních vodách. Írán je chtěl původně soudit [celá zpráva] a dokonce jim hrozil smrtí, postupně však svůj postoj zjemňoval. [celá zpráva]

Podle Ahmadánežáda vnikli Britové 23. března do íránských výsostných vod. [celá zpráva] Na tiskové konferenci současně vyznamenal tři velitele, kteří Brity dopadli.

Britská mapa oblasti, podle Íránců leží hranice výsostných vod více na západ. Mapa: PRÁVO/ti

Problém může tkvět v tom, že hranice iránských a mezinárodních vod není v oblasti Perského zálivu přesně stanovena. Místo, kde se nacházeli britští námořníci, bylo podle britských map v mezinárodních vodách, podle íránských ale ne.

Kritika USA a Izraele

Ahmadínežád ve svém projevu také kritizoval americkou invazi do Iráku a Izrael za válku v Libanonu. Tyto země podle něj stojí za vším "špatným a destruktivním" ve světě.

Útok na Irák podle něm byl podniknut na základě mylných předpokladů, že má zbraně hromadného ničení, přesto v něm "okupační síly stále zůstávají a lidé tam jsou stále zabíjeni."

Reklama

Související články

Írán chce soudit britské námořníky

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér...

Výběr článků

Načítám