Hlavní obsah

Írán pod sankcemi navrhl řešení sporu kolem atomu, USA to odmítly

Novinky, rei
Washington

Írán, jehož měna padá v důsledku tvrdých mezinárodních sankcí prosazených Spojenými státy kvůli jeho jadernému programu, navrhl, jak spor kolem programu vyřešit. Washington ale předložené řešení odmítl, protože nedávalo záruky, že Íránci přestanou pracovat na vysokém obohacování uranu. Napsal to v pátek deník New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Íránská vláda prohlašovala, že ustojí dlouhé měsíce sankcí, nicméně kvůli vážným ekonomickým problémům se nyní potýká s největšími protesty od povolebních nepokojů před třemi lety. Hodnota íránského rijálu se za deset dnů oproti dolaru propadla o 40 procent.

„Je třeba říct, že rozvědné služby jsou rozpolcené v názoru na to, jestli špičky režimu mají vážné obavy,“ citoval americký list nejmenovaného zástupce tajných služeb.

Každopádně íránští vyjednavači nedávno přednesli návrh řešení sporu kolem jaderného programu. Žádají postupné odstraňování ekonomických sankcí v devíti fázích výměnou za ukončení obohacování uranu na 20 procent v podzemním zařízení Fordow. Íránci poprvé plán nastínili evropským diplomatům v červenci a podporu pro něj se snažili získat také během Valného shromáždění OSN, které skončilo v New Yorku minulý týden, uvedl NYT.

Podle zástupců americké vlády by ale případná dohoda přinesla jen bombastické novinové titulky, ale nejistý výsledek. „Ta navrhovaná konstrukce umožňuje přemístění paliva tak, aby zůstalo v zemi. Program (obohacování na více procent) by pak mohli znovu spustit v nanosekundě. Nemuseli by se zodpovídat inspektorům, ale trvali by na prohlášení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), že byly vyřešeny všechny sporné body,“ řekl listu nejmenovaný vládní zástupce.

Dodal, že by v případě potřeby mohlo trvat roky, než se podaří sankce v současné podobě obnovit.

Začneme obohacovat na 60 procent, pohrozil Írán

Američané proto nadále požadují pozastavení obohacování na 20 procent, vývoz takto vysoce obohaceného uranu do zahraničí a uzavření zařízení Fordow. Írán to odmítá a tento týden jeden jeho zákonodárce naznačil, že když nedojde do konce roku k průlomu v jednáních, začne Írán obohacovat až na 60 procent. [celá zpráva]

Od takto obohaceného uranu již potom není daleko k získání paliva pro jadernou bombu, jež musí být obohaceno na 90 procent.

Podle zdroje NYT z tajných služeb umocnilo skeptický postoj Američanů k íránskému návrhu dřívější lavírování nejvyššího íránského duchovního ajatolláha Chameneího. „Je nevyzpytatelný, už jsme zažili dřív, jak míří k dohodě, než z ní zase vycouval,“ řekl zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám