Hlavní obsah

Írán nevpustil zástupce MAAE na zbrojní pracoviště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Írán zástupce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) během jejich dvoudenní návštěvy země nevpustil do zbrojního pracoviště na základně Parčín. Informovala o tom ve středu agentura Reuters, podle níž mezinárodní agentura vyjádřila zklamání z výsledků rozhovorů o íránském jaderném programu.

Článek

"Během prvního i druhého kola rozhovorů požadovali zástupci agentury přístup do vojenské základny Parčín. Írán ale povolení k návštěvě neudělil," uvedla MAAE v prohlášení, které vydala dnes v noci. Načasování prohlášení svědčí podle agentury AP o tom, za jak naléhavé jej MAAE považuje.

Smyslem mise, která byla už druhou za měsíc, bylo podle MAAE vyjasnění sporných bodů íránského jaderného programu. Mnohé země nevěří tomu, že íránský jaderný program je výhradně civilní, jak tvrdí Teherán. Řada z nich proto letos dále zpřísnila protiíránské sankce a hovoří se i o možnosti izraelského útoku na íránská jaderná zařízení.

Írán v pondělí zahájil manévry protiletadlové obrany, jíž je připraven chránit své nukleární provozy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Reklama

Související články

Írán má vlastní jaderné palivo

Írán ve středu založil do výzkumného teheránského reaktoru vlastní jaderné palivo. Průlomový krok provedl prezident země Mahmúd Ahmadínežád.

OSN odmítá vojenské řešení íránské krize

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek ve Vídni zdůraznil, že diplomacie je jedinou cestou, jak postupovat v případu íránského jaderného programu. Současně...

Írán odpověděl na embargo embargem

Írán zastavil prodej ropy britským a francouzským podnikům. Sdělil to mluvčí ministerstva ropného průmyslu. Už ve středu Íránci ohlásili zastavení vývozu do...

Výběr článků

Načítám