Hlavní obsah

Írán hrozí komplexní válkou s mnoha oběťmi

Pokud Spojené státy a Saúdská Arábie zaútočí na Írán, rozpoutá se „komplexní válka“, prohlásil ve čtvrtek ve vysílání televize CNN íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Zásadně popírá jakoukoliv účast Íránu na sobotních útocích na hlavní saúdskoarabská ropná zařízení Abkajk a Churajs.

Foto: Milan Malíček, Právo

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Článek

„Nechceme žádný vojenský konflikt... ale bez mrknutí oka budeme bránit svou zem,“ řekl Zaríf v rozhovoru s televizní stanicí CNN. Vojenský úder proti Íránu na základě „mystifikace“ povede ke „komplexní válce“ s mnoha oběťmi, uvedl Zaríf.

Znovu zopakoval, že Írán nemá s útokem na saúdské rafinérie nic společného. „Vím, že jsme to nebyli,“ řekl.

Saúdské rafinérie Abkajk a Churajs se v sobotu staly terči koordinovaných útoků jemenských dronů. Experti při analýze záběrů našli sedmnáct zásahů. Poškozeno je nejméně devět velkých rafinačních zařízení. K útoku se přihlásili jemenští šíitští rebelové Húsíové, kteří uvedli, že k němu použili deset dronů.

Televizní stanice CBS ale uvedla, že za útokem je Írán, schválit ho měl údajně sám nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Chameneí. Spojené státy mají zatím nezveřejněné satelitní snímky zachycující, jak se íránské revoluční gardy připravují na útok na základně Ahváz na jihozápadě Íránu.

Zda byly rakety skutečně vypáleny z Íránu a letěly přes Kuvajt, by mohla ukázat analýza trosek použitých střel s plochou dráhou letu a dronů.

Podle sdělení Saúdské Arábie však útočilo 18 dronů a sedm střel s plochou dráhou letu. Húsíové podporovaní Íránem už dříve podnikli útoky na Saúdskou Arábii, při nichž použili balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i drony. Ve středu večer pohrozili, že drony, které mají k dispozici, jim umožňují i útok na Spojené arabské emiráty, a už mají vytipované cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám