Hlavní obsah

Írán by mohl být jako Severní Korea, varoval americký ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Írán má potenciál vydat se stejnou cestou jako Severní Korea, varoval americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Šéf americké diplomacie obvinil teheránský režim z „alarmujících pokračujících provokací“ na Blízkém východě. Zmínil třeba íránskou podporu syrského prezidenta Bašára Asada či některých skupin v Jemenu, Iráku či Libanonu. Írán reagoval, že jde o „otřepaná americká obvinění”.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson

Článek

„Nekontrolovaný Írán má potenciál vydat se stejnou cestou jako Severní Korea a vzít s sebou okolní svět,“ řekl Tillerson.

Zmínil v této souvislosti třeba smlouvu o íránském jaderném programu. „Dosažení cíle Íránu stát se jadernou mocností (dohoda) jen oddaluje,” uvedl podle BBC Tillerson ve Washingtonu.

Složitě vyjednaná dohoda umožnila Íránu pokračovat ve výrobě paliva pro jaderné elektrárny, ale ne jej obohacovat více, jak by bylo potřeba pro jaderné zbraně. Výměnou za to a za souhlas s mezinárodními kontrolami bylo zrušení sankcí.

Spojené státy nařídily smlouvu prověřit, i když přiznaly, že ji Teherán plní. Podle Tillersona se dohoda vůbec nezabývala řadou dalších vážných hrozeb, které Teherán představuje pro světovou bezpečnost.

Tillerson: Írán vyváží teror a násilí

Důvodem k obavám je podle Tillersona i to, jak Írán „postupuje na Blízkém východě, kde vyváží teror a násilí a destabilizuje současně více zemí a pokračuje v podpoře útoků na Izrael“.

Zejména zkritizoval jeho roli v syrské občanské válce, kde Teherán podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, ale zmínil i další konflikty.

„Írán je hlavní světový sponzor terorismu a je odpovědný za zesílení několika konfliktů a podkopávání amerických zájmů v Sýrii, Jemenu, Iráku a Libanonu,“ uvedl ministr.

Íránský ministr zahraničí Džavad Zaríf kritiku Tillersona odsoudil jako „otřepaná americká obvinění“. Podle něj nemohou zamaskovat, že Írán své závazky plní.

Reklama

Výběr článků

Načítám