Hlavní obsah

Írán a Saúdská Arábie plánují v nejbližší době další přímá jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdští a íránští představitelé plánují v nejbližší době další přímá jednání s cílem snížit napětí, které mezi těmito rivalskými zeměmi panuje, napsala agentura Reuters s odkazem na nejmenované představitele z Blízkého východu a další zdroje. Podle agentury je chystaný krok důležitý pro regionální stabilitu.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie přerušily v roce 2016 diplomatické kontakty, podle médií však jejich delegace tento měsíc jednaly v Iráku.

Toto jednání bylo utajované do doby, než o něm informoval list Financial Times. Rijád podle AFP oficiálně informaci o setkání popřel. Írán a Saúdská Arábie se obviňují z destabilizace Blízkého východu. Jejich zájmy jsou odlišné v konfliktech v Jemenu i Sýrii. Neshodují se ani v názorech na Libanon nebo Bahrajn.

Zprávy o jejich kontaktu přicházejí v době, kdy se ve Vídni konají rozhovory o udržení dohody o íránském jaderném programu, které by mohly přinést návrat USA k tomuto ujednání a zrušení aspoň části protiíránských sankcí ze strany Washingtonu.

Odpověď na vaše zlo. Budeme obohacovat uran na 60 procent, oznámil Írán

Blízký a Střední východ

„Během velmi konstruktivního dubnového setkání se diskutovalo o mnoha tématech, především o jemenské krizi a íránské jaderné dohodě," sdělil Reuters představitel z Blízkého východu. Ten společně s dalšími dvěma osobami uvedl, že k dalšímu jednání by mohlo dojít do konce měsíce. Zahraniční diplomat v Rijádu sdělil, že setkání se očekává na konci dubna či začátkem května.

Jednání se zatím soustředila především na Jemen, v němž koalice vedená Saúdskou Arábií bojuje proti Íránem podporovaným šíitským separatistům neboli Húsíům, kteří zintenzivňují dronové a raketové útoky na Saúdskou Arábii. Podle zdroje Reuters íránská strana slíbila, že využije svého vlivu v Teheránu k zastavení útoků Húsíů na Saúdskou Arábii. Na oplátku požaduje, aby Rijád podpořil Írán při jaderném vyjednávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám