Hlavní obsah

Irák plánuje útok na Fallúdžu, i když se tam už vrátili dopravní policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Do iráckého města Fallúdža se ve středu vrátili dopravní policisté. Podle zdroje agentury AFP s tím zřejmě souhlasili islamističtí radikálové, kteří město nedávno obsadili a kteří kontrolují strategické pozice. Armáda proti nim nadále chystá ofenzívu, ale zatím se k ní z obav o civilisty neodhodlala.

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci na hlídce ve Fallúdži

Článek

Irácký premiér Núrí Málikí ve středu v televizním projevu oznámil, že urychlí přípravy útoku, což mu umožní slíbená americká pomoc v podobě pozorovacích malých bezpilotních letadel a protitankových střel Hellfire: „Tato podpora nám dává jistotu, že jsme na správné cestě a že výsledek bude jasný a rozhodující: vykořeníme tuto zkaženou organizaci. Budeme v boji pokračovat, protože se domníváme, že Al-Káida a její spojenci jsou ztělesněním ďábla.”

Fallúdžu už obklíčily tanky a místní kmenoví vůdci mezitím vyjednávali s radikály a snažili se je přimět k odchodu.

Premiér nepřímo nabídl amnestii

Sunnitské radikály napojené na Al-Káidu se podařilo v Iráku porazit i Američanům až ve chvíli, kdy se k nim přidaly místní sunnitské kmeny. Dobývání Fallúdži na podzim roku 2004 patřilo k nejobtížnějším bojům po invazi do Iráku.

Když Islámský stát v Iráku o vánocích ovládl Fallúdžu a Ramádí, sunnitské kmeny původně souhlasily s tím, že se přidají k vládě. [celá zpráva]

Pak se však ve Fallúdži proti ní otočily a daly přednost svým soukmenovcům. [celá zpráva]

Aby se vyhnul těžkým bojům, Málikí vyzval všechny, kdo se přidali k Islámskému státu, aby jej přestali podporovat, a ti, kdo „byli svedeni teroristickou mašinérií, se vrátili k rozumu”. „Pokud to učiní, obrátí vláda stránku v posuzování jejich případů,” řekl Málikí, jenž jim nepřímo nabídl amnestii.

Střelba a nálety

Ve středu ráno byla slyšet palba ze dvou fallúdžských čtvrtí, ale není jasné, kdo byl do boje zapojen. Podle AFP jsou na bojišti čtyři strany - kromě Islámského státu v Iráku a v Levantě a vojáků také ozbrojení sunnité, kteří sympatizují s vládou, a ti, kdo jsou proti ní.

Boje, do nichž armáda nasadila i vrtulníky, jsou hlášeny i z Ramádí, kde bylo podle vládních zdrojů v úterý při náletu na kolonu vozidel s těžkými zbraněmi zabito 25 vzbouřenců. Ve městě se ale daří armádě spolupracovat s místními kmeny.

Podle BBC ale zatím armáda nezahájila frontální útok a irácké speciální síly uplatňují taktiku udeř a uteč proti místům, která radikálové používají jako bezpečné přístavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám