Hlavní obsah

Irácký premiér požádal o plán stažení amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí vyzval amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, aby do Iráku poslal delegaci, která bude mít za úkol vypracovat plán stažení amerických vojáků ze země. S odvoláním na kancelář iráckého ministerského předsedy o tom v pátek informovala agentura AP.

Foto: Khalid Al Mousily, Reuters

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí ve čtvrtek hovořil s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem

Článek

V prohlášení Mahdího úřadu se uvádí, že Pompeo iráckému premiérovi zavolal ve čtvrtek večer, a právě tehdy ho šéf kabinetu požádal o vypracování mechanismu stažení Američanů z Iráku.

Na vládní čtvrť v Bagdádu dopadly rakety

Blízký a Střední východ

„Američtí vojáci přijeli do Iráku a jejich drony narušují náš vzdušný prostor, aniž by k tomu dostali povolení od našich úřadů. Jedná se o porušení bilaterálních dohod,“ stojí mimo jiné v prohlášení.

Iráčtí zákonodárci po americkém atentátu na Sulejmáního schválili nezávazné usnesení požadující stažení cizích vojáků ze země. Přední američtí vojenští funkcionáři generál Mark Milley a ministr obrany Mark Esper ale uvedli, že se USA k podobnému kroku nechystají.

Mahdí již dříve odsoudil narušování irácké svrchovanosti. V Iráku vládne napjatá situace poté, co před týdnem poblíž letiště v Bagdádu útok amerického dronu zabil íránského generála Kásima Sulejmáního. Írán odpověděl balistickými střelami na vojenské základny v Iráku, které využívají Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám