Hlavní obsah

Irácký parlament podřídil šíitské milice velení premiéra. Navzdory odporu sunnitů

Navzdory tvrdému odporu sunnitských stran přijal v sobotu irácký parlament zákon, který legalizuje šíitské milice a přiznává jim stejná práva jako armádě. Sunnitští politici to vnímají jako těžkou ránu procesu smiřování mezi sunnity a šíity, který je považován za předpoklad pro trvalé rozbití teroristické organizace Islámský stát (IS).

Foto: Mushtaq Muhammed, Reuters

Šitské milice se stanou součástí vládních záložních sil. (ilustrační snímek z iráckého města Karbala)

Článek

Schválený zákon podřizuje milice velení šíitského premiéra Hajdara Abádího a přiznává milicionářům platy a důchody podobné odměnám vojáků a policistů.

Pro zákon, který přiznává šíitským milicím plně legální status „záložních” sil pro armádu a policii a zmocňuje je k potírání bezpečnostních a teroristických hrozeb v zemi, zdvihlo ruku 208 ze 327 poslanců, upřesnila agentura AP.

Lidová mobilizace i se sunnity

Premiér Abádí ve vydaném prohlášení přijetí zákona uvítal a uvedl, že síly Lidové mobilizace, jak zní formální název milicí, budou zahrnovat všechny irácké náboženské frakce.

Tím podle agentury AP narážel na mnohem menší a slabší sunnitské kmenové síly. Šíitské milice čítají přes 100 tisíc mužů.

„Lidová mobilizace bude reprezentovat a bránit všechny Iráčany, ať jsou kdekoli,” ujistil Abádí.

Odpor sunnitských politiků

Legislativu okamžitě odmítli sunnitští arabští politici a zákonodárci, podle nichž jde o důkaz „diktatury” irácké šíitské většiny.

„Většina nemá právo určovat osud kohokoli jiného,” citovala AP prohlášení významného sunnitského politika a jednoho ze tří iráckých viceprezidentů Usámy Nudžajfího.

„Ten zákon musí být revidován,” řekl Nudžajfí na tiskové konferenci po hlasování.

Klíč k úspěchu v boji proti IS

Irácká vláda začala finančně podporovat a vyzbrojovat šíitské milice krátce poté, co IS v roce 2014 dobyl velkou část severní a západní oblasti Iráku. Milice sehrály klíčovou roli při zadržování postupu IS na Bagdád a šíitská svatá města Karbalá a Sámarra v létě 2014. Později pomohly při osvobozování území držených IS jižně, severovýchodně a severně od Bagdádu.

Iráčtí sunnitští Arabové a skupiny na obranu lidských práv si však dlouhodobě stěžují na chování milicionářů na osvobozených územích. Obviňují je ze zabíjení,  krádeží nebo ničení majetku v oblastech, odkud milicionáři vyhnali bojovníky IS. To velitelé milic odmítají.

V současnosti mají milice za úkol vyhnat islamisty z města Al Afar západně od Mosulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám