Hlavní obsah

Irácké jednotky u Mosulu mučily a vraždily vesničany, tvrdí Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Amnesty International (AI) vyzvala ve čtvrtek k vyšetřování případů, kdy muži v uniformách irácké policie týrali a zabíjeli civilisty ve vesnicích jižně od Mosulu. Organizace na ochranu lidských práv tvrdí, že se s největší pravděpodobností jedná o válečné zločiny. Irácká federální policie v prohlášení vše popřela, uvedla BBC.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Humvee iráckých protiteroristických sil u Bazwaje vzdálené 8 km od Mosulu

Článek

„Muži v uniformách federální policie zadrželi a chladnokrevně zabili několik obyvatel vesnic na jihu od Mosulu,“ řekla podle Deutsche Welle Lynn Maaloufová z bejrútské kanceláře Amnesty International. „V některých případech byli obyvatelé mučeni předtím, než byli zabiti ve stylu inscenované popravy,” dodala.

„Záměrné zabíjení zajatců a dalších bezbranných jednotlivců je zakázáno mezinárodním právem a jedná se o válčený zločin,“ připomněla.

Podle důkazů získaných AI bylo šest lidí z oblastí Šura a Kajjara zastřeleno kvůli podezření, že spolupracovali s Islámským státem. Organizace tak potvrdila starší výpovědi, které poukazovaly na mimosoudní vraždy lidí podezřelých z vazeb na Islámský stát (IS). [celá zpráva]

V jednom případě byli zabiti čtyři lidi ze zadržené skupiny. Podle informací, které organizace získala, se asi deset mužů a 16letý hoch, kteří utekli z oblasti ovládané Islámským státem, 21. října sami vzdali u Nus Talu do rukou malé skupiny mužů v uniformách federální policie. Když dorazily policejní posily, byli muži násilím odvedeni do pouštního místa mezi městem Kajjara a oblastí Šura.

Popravy bez soudů

Muži v uniformách je tam bili kabely a pažbami pušek, kopali je, tahali za vousy a jednomu plnovous zapálili. Museli si také lehnout na břicho a mezi nohy jim vypálili několik ran. Tři muže ze skupiny oddělili a brutálně je bili, než je zastřelili. Jejich ostatky byly nalezeny o pět dnů později. Tělo čtvrtého muže, který měl spoutané ruce a muži v uniformách jej po tvrdém bití odvedli, bylo objeveno o týden později.

Už 21. října bylo nalezeno tělo mladého muže se zavázanýma očima a dvěma střelami. Byl zabit krátce poté, co odešel z domu u továrny na výrobu síry v Mišaku, kterou využíval Islámský stát a před svým stažením ji zapálil.

Šestá oběť byla podle Amnesty International zastřelena, když běžela ke skupině lidí, mezi nimiž byli i policisté. Podle svědků si přitom vyhrnula šat, aby bylo vidět, že nemá na těle žádné nálože.

„Úřady musejí okamžitě vyšetřit tyto alarmující zprávy o mimosoudních popravách a mučení,“ řekla Maaloufová. Připomněla slova iráckého premiéra Hajdara Abádího, která pronesl při zahájení mosulské operace. Tvrdil, že excesy irácké armády a jejích spojenců nebudou tolerovány.

Zastavený postup 

Zpráva se objevila v den, kdy se postup iráckých jednotek v Mosulu zastavil. Po ovládnutí čtvrti Zahra a polovinu sousední čtvrti Adan se speciální policejní protiteroristické síly přeskupují. Devátá obrněná armáda je ve čtvrti Intisar, uvedla televize FoxNews. V posledních dnech se postup zpomaloval, protože v hustěji osídlených čtvrtích nešlo používat tak často leteckou nebo dělostřeleckou podporu.

Regulérní armádní jednotky vybavené tanky nejsou připravené na boj ve městě a deptají je útoky sebevražedných atentátníků, napsala agentura Reuters. „Jsme obrněná brigáda a bojujeme bez možnosti použít tanky a s vojáky, kteří nejsou zvyklí na boje ve městě, což naše jednotky dostává do obtížné situace,” uvedl jeden důstojník.

Také protiteroristické síly si stěžují na tvrdé boje, hlavně na snipery, které těžko odhalují.

Reklama

Výběr článků

Načítám