Hlavní obsah

Irácká armáda zaútočí na Fallúdžu

– Bagdád

Irácké bezpečnostní síly připravují brzký útok na město Fallúdža v provincii Anbár, které již měsíc ovládají radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě. Agentuře Reuters to v sobotu sdělily zdroje obeznámené se situací s tím, že vojsko má vstoupit do města do nedělního večera.

Foto: Reuters

Sunnitský vzbouřenec u Fallúdži

Článek

Vojáci v okolí Fallúdži sdělili agentuře Reuters, že dostali rozkaz připravit se k útoku na město. Pozemnímu útoku zvláštních jednotek by prý mělo předcházet intenzivní ostřelování a letecké údery.

Jeden ze zdrojů uvedl, že islamisté ve Fallúdži dostali ”konečné varování”. Upozornil, že všem, kteří složí zbraně, bude nabídnuta amnestie: „Tato zpráva byla jasná. Nabídli jsme jim, aby opustili město a stali se součástí procesu národního usmíření.”

Irácký premiér Núrí Málikí dosud útok na Fallúdžu odkládal. Chtěl tak poskytnout čas sunnitským kmenům, které v oblasti žijí, aby islamisty vyhnaly samy, k čemuž ale nedošlo, protože kmeny jsou rozdělené a část jich podporuje Islámský stát napojený na Al-Káidu. [celá zpráva]

Nyní ale padlo rozhodnutí, že armáda do neděle 18:00 iráckého času (16:00 SEČ) vstoupí do města.

Irácké ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že při násilí v Iráku v lednu přišlo o život přes 1000 lidí. Je to nejhorší měsíční bilance od dubna 2008. Loni v zemi za celý rok zemřelo 9000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám