Hlavní obsah

Húsíové v Džiddě útočí na zásobníky ropy, o pár kilometrů dál závodí piloti formule 1

Džidda

Jemenští šíitští Húsíové raketou zaútočili v saúdskoarabské Džiddě na zásobníky ropy státní společnosti Aramco. Z místa okamžitě začaly šlehat plameny a stoupat hustý černý dým. Zaznamenali ho i samotní piloti formule 1, kteří zhruba o 19 kilometrů dál na městském okruhu začali tréninkem závodní víkend.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

V pozadí za pilotem Estebanem Oconem je vidět černý dým stoupající ze zasažené fabriky Aramco.

Článek

„Cítím, že se něco pálí. Je to moje auto?“ tázal se například svých inženýrů úřadující mistr světa Max Verstappen. Jeho stáj ho vzápětí uklidnila, že o závadu na jeho autě se nejedná.

I ze záběrů kamer kolem okruhu byl dým zřetelně vidět. Šéfové F1 následně uvedli, že situaci budou nadále pečlivě sledovat. Pokud bude situace vážná, jsou údajně připraveni druhý závod sezony zrušit.

„Čekáme na další informace od úřadů, co se vlastně stalo,“ uvedl mluvčí F1.

V důsledku exploze jsou ale nad mořem podrženy či odkláněny lety mířící do Džiddy.

Server ArabNews uvedl, že saúdskoarabská obrana jen za pátek zničila sedm dronů a jednu raketu odpálenou šíitskými Húsíi.

„Nepřátelské pokusy húsíjských milicí jsou zaměřeny na civilní oblasti a energetická zařízení. Útoky ohrožují regionální i mezinárodní bezpečnost,“ stojí v prohlášení koalice vedené Saúdskou Arábií, která bojuje v Jemenu.

F1 se v Džiddě jela poprvé v loňském roce. Obdobné riziko nebezpečí ale panovalo v hlavním městě Rijádu, kde se shodou okolností jely loni závody Formule E (monoposty jsou poháněny výhradně elektricky).

Během vyhlašování vítězů na obloze raketový systém Patriot sestřelil raketu húsíjských povstalců.

Útoky Húsíů podporovaných Íránem mimo jiné přispívají k růstu cen ropy. Jen minulou sobotu a neděli zaútočili na šest míst v Saúdské Arábii, včetně zásobníku ropy v Džizánu a plynové pole u rudomořského města Janbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám