Hlavní obsah

Hizballáh ani Sýrie neměly prsty ve vraždě Harírího, zjistil soud OSN

ČTK,
Haag

Na pumovém útoku, při němž v roce 2005 v Bejrútu zemřely dvě desítky lidí včetně libanonského expremiéra Rafíka Harírího a zraněno bylo na 220 dalších osob, se nepodílelo vedení libanonského hnutí Hizballáh ani syrská vláda. Podle agentury Reuters to vyplývá z úterního verdiktu Zvláštního soudu OSN pro Libanon, který v Haagu rozhodoval o vině čtyř členů radikálního Hizballáhu. Souzeni jsou v nepřítomnosti a výše trestu má být oznámena v jiném termínu.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Zasedání zvláštního soudu OSN pro Libanon v Haagu

Článek

„Soud je toho názoru, že Sýrie a Hizballáh mohly mít zájem na odstranění pana Harírího a jeho politických spojenců, neexistuje ale důkaz, že by vedení Hizballáhu bylo do Harírího vraždy jakkoli zapojeno, a není ani žádný přímý důkaz o zapojení Sýrie,” uvedl soudce David Re. Četl z rozsudku, který má 2600 stran.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh podíl na Harírího vraždě vždy odmítalo. Jeho příznivci odmítali i samotný proces vedený zvláštním soudem OSN pro Libanon. Tvrdili, že proces není politicky neutrální.

Po atentátu na bývalého premiéra hlídkují v Libanonu vojáci

Zahraniční

Sunnita Harírí, který byl premiérem Libanonu v letech 1992-1998 a 2000-2004, byl pro mnohé Libanonce respektovaným politikem, protože hrál důležitou roli při obnově země po občanské válce z let 1975-1990. Po jeho zavraždění v roce 2005 vypukla v zemi cedrová revoluce, jejímž výsledkem byly nové volby a definitivní odchod syrských jednotek. Ty přišly do země na počátku občanské války a Harírí se o jejich odchod zasazoval.

Sýrie a Libanon se dohodnou na vzájemné hranici

Blízký a Střední východ

Hizballáh je důležitou politickou silou v Libanonu, která se podílí na vládě. Jeho ozbrojené křídlo podporované Íránem je ale řadou zemí včetně USA a států EU považované za teroristickou organizaci. V létě 2006 vedlo válku s Izraelem.

Obvinění jsou členy Hizballáhu

V procesu jsou souzeni čtyři obvinění členové Hizballáhu Sálim Džamál Ajaš, Hasan Habíb Marhi, Husajn Hasan Onaisi a Asad Hasan Sabra. Souzeni jsou v nepřítomnosti, místo jejich pobytu není známo. Pátý obviněný, vojenský velitel Hizballáhu Mustafa Amin Badradin byl zabit v Sýrii v roce 2016.

Čtení rozsudku začalo minutou ticha za oběti exploze téměř tří tisíc tun špatně uskladněného dusičnanu amonného v bejrútském přístavu ze 4. srpna, který zabil na 200 lidí, šest tisíc osob zranil a čtvrt milionu lidí připravil o střechu nad hlavou. Výbuch v Bejrútu, který je i klíčovým přístavem pro zásobování země, dále zhoršil hlubokou ekonomickou krizi, která Libanon sužuje už několik let, a zesílil protivládními protesty trvající v zemi od loňského podzimu.

OSN zřídí tribunál pro vrahy libanonského premiéra

Blízký a Střední východ

V soudní síni je i Harírího syn Saad, který byl dvakrát premiérem Libanonu (2009-2011 a od prosince 2016 do letošního ledna). Poprvé se jeho vláda národní jednoty rozpadla poté, co z ní odešlo 10 ministrů Hizballáhu, který požadoval ukončení vládní spolupráce s tribunálem OSN. Loni koncem roku oznámil Harírí svou demisi v reakci na protivládní protesty. Jen samotné vynesení rozsudku vyvolává obavy, aby zemi ještě více nerozdělil, protože Hizaballáh je od roku 2005 mnohem silnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám