Hlavní obsah

Historická dohoda. Izrael navázal diplomatické vztahy s Bahrajnem a SAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zástupci Spojených arabských emirátů (SAE) a Bahrajnu podepsali v Bílém domě s Izraelem dohody o navázání plnohodnotných diplomatických vztahů. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohlo navázat i dalších pět nebo šest zemí.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Na jižním balkonu Bílého domu stojí zleva bahrajnský ministr zahraničí Abdallatif al-Zajání, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, americký prezident Donald Trump a ministr zahraničí SAE Abdalláh bin Zajd

Článek

Spojené státy sehrály v jednáních mezi Izraelem a dalšími dvěma arabskými státy důležitou roli. Pro Trumpa je podle řady pozorovatelů dohoda významným úspěchem, ze kterého bude chtít těžit jen necelé dva měsíce před prezidentskými volbami, v nichž usiluje o obhajobu křesla.

„Dnešním dopolednem měníme směr historie. Po dekádách dělení a konfliktů přichází nový úsvit Středního východu,“ uvedl Trump při projevu z jižního balkonu Bílého domu.

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

Blízký a Střední východ

„Tento den bude označen jako ústřední bod historie,” pochvaloval si izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Další mohou následovat

Dohodu o navázání diplomatických vztahů oznámil Izrael se SAE v polovině srpna. Neobešla se bez kritiky, neboť arabské země dosud podmiňovaly uznání Izraele vyřešením izraelsko-palestinského sporu, což SAE touto dohodou obchází, a Palestince tak „hodilo přes palubu”, jak se vyjádřily Turecko a Írán.

Izrael v dohodě slíbil, že ukončí plány na anexi Západního břehu Jordánu.

Bahrajn naváže styky s Izraelem

Blízký a Střední východ

Proti úterní dohodě protestovali lidé na Západním břehu Jordánu. Podle účastníků demonstrace, která se konala v Nábulusu a Hebronu a naplánována je rovněž do Ramalláhu, tyto dohody znamenají zradu Palestinců.

SAE a Bahrajn se po Egyptu a Jordánsku stanou teprve třetí a čtvrtou arabskou zemí, která má diplomatické vztahy s Izraelem.

Trump v úterý hovořil o pěti či šesti dalších zemí, které by tohoto příkladu mohly následovat, ale nespecifikoval je. Obecně se předpokládá, že by mezi nimi mohly být Omán, Súdán a Maroko.

Reklama

Výběr článků

Načítám