Hlavní obsah

Hamás pronikl do mobilů izraelských vojáků přes fotky mladých děvčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Palestinský Hamás se naboural do mobilů desítek izraelských vojáků. Jeho příslušníci se vydávali za mladé ženy, posílali vojákům falešné fotografie dívek. Když si je otevřeli, stáhli si současně v aplikaci malware, který umožnil hackerům se dostat k údajům o poloze i kontaktech vojáků. Izraelské úřady tento pokus označili za dosud nejfikanější.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci během výcviku. Ilustrační foto

Článek

Šlo už o třetí pokus o infiltraci mobilů v armádě a podle jejího mluvčího Jonathana Concricuse o nejsofistikovanější. „Vidíme, že se učí a zlepšují se,“ dodal mluvčí pro server Ynet s tím, že hackeři se vydávali na sociálních sítích za svůdné ženy s nedokonalou hebrejštinou s tím, že jsou imigrantky nebo jsou zrakově postižené. Ve zprávách vysvětlovali, že nechtějí telefonovat, protože špatně slyší. Vojákům místo toho slibovali zprávy, fotky a videa.

Místo toho jim posílali odkaz na aplikaci podobnou Snapchatu, ve skutečnosti však šlo malware Catch, ZatuApp a GrixyApp, které umožňují sledovat polohu mobilu. Mluvčí dodal, že v posledních měsících bylo napadeno několik desítek mobilů, jejich přesný počet však odmítl zveřejnit.

Zdůraznil, že akce palestinským radikálům mnoho nepřinesla: „Vyhodnotili jsme, že nedošlo k jakémukoli většímu úniku informací.“

Concricus uvedl, že nebylo těžké odhalit, že za pokusem stojí Hamás, protože jeden z profilů byl použit při předchozím podobném útoku z roku 2018. Vojáci byli varováni, aby na sociálních sítích nekomunikovali s lidmi, které neznají, a hlavně neprozrazovali tajné informace. Pokud by se jejich mobily chovaly divně, mají okamžitě kontatovat velitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám