Hlavní obsah

Gaza slaví výročí vzniku Hamásu pod maketou rakety

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Mohutné oslavy se konají v sobotu v pásmu Gazy, kde si vládnoucí hnutí Hamás připomíná 25. výročí svého vzniku. Na mítink v komplexu Ak Katiba na západě města Gaza se sjely desítky tisíc Palestinců. Z pódia s maketou rakety, která byla vypálena na Tel Aviv, promluví i exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Maketa rakety na místě, kde Hamás slaví výročí vzniku.

Článek

Podle zpravodajky BBC Yolande Knellové chce Hamás ukázat, že je silou, s níž se musí v oblasti počítat. Ukazuje to i maketa rakety vypálené na Tel Aviv a Jeruzalém, i když valná většina raket vystřelených při listopadovém střetu s Izraelem nezasáhla své cíle, buď dopadly do pouště, nebo je zničily izraelské antirakety ze štítu Ocelová kopule. [celá zpráva]

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Šéfové Hamásu Chálid Mišál (vlevo) a Ismaíl Haníja projíždějí Gazou

Mišál má v projevu hovořit na téma dalšího vývoje vztahů s Izraelem. Smířlivost se však očekávat nedá, protože už v pátek naznačil, že nyní Hamás vládne v Gaze, ale časem to bude i v Jaffě a Haifě. [celá zpráva]

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Politický vůdce Hamásu Chálid Mišál líbá plakát s tváří velitele vojenského křídla hnutí Ahmada Džabarího na troskách vozu, ve kterém zemřel po zásahu izraelskou raketou.

Vyjádřit by se měl i k otázkám dalších vztahů s umírněným hnutím Fatah, které Hamás vyhnal z pásma, které ale vládne na západním břehu Jordánu. V roce 2011 se Mišál a vůdce Fatahu Mahmúd Abbás dohodli, že se se obě palestinská hnutí smíří.

Promluvit by mohl i na téma, kdo Hamás v budoucnu povede.

Reklama

Výběr článků

Načítám