Hlavní obsah

Exploze v Sýrii zasáhly místa kontrolovaná vládou, v Tartúsu zemřelo 35 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Nejméně tři výbuchy otřásly v pondělí syrskými městy Tartús a Homs v místech, která ovládá vláda prezidenta Bašára Asada. V Tartúsu, kde se nachází také ruská námořní základna, zemřelo nejméně 35 lidí a 45 dalších bylo zraněno. Atentáty byly podniknuty i na dalších místech a celkem si vyžádaly životy 43 osob. K útokům se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku v syrském TartúsuVideo: AP

 
Článek

Výbuchy v Tartúsu na pobřeží Středozemního moře, který syrská agentura cestovního ruchu minulý týden inzerovala jako idylické místo ideální pro dovolenou, nastaly podle agentury SANA krátce po sobě.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Místo útoku v Tartúsu

Po výbuchu nálože v autě se u mostu poblíž vjezdu do města odpálil sebevražedný atentátník ve chvíli, kdy se na místo útoku sjeli záchranáři.

Zahynulo podle údajů z nemocnice 35 lidí a 45 dalších bylo zraněno, uvedla SANA.

Druhý největší syrský přístav Tartús a okolí je baštou komunity alávitů, z níž pochází i prezident Asad a která je mu oporou. Kromě toho se zde nachází jediná ruská základna při Středozemním moři.

Kouř po výbuších v Tartúsu

Výbuch nálože v autě v Homsu si podle tamního guvernéra vyžádal čtyři mrtvé a deset zraněných. Útok cílil na vojenské kontrolní stanoviště. Nálož byla ukryta v automobilu.

Kromě těchto dvou explozí byly v pondělí ráno hlášeny výbuchy na předměstí hlavního města Damašku, kde zemřel jeden člověk, a ve městě Hasaka na severovýchodě země. V Hasace zabil sebevražedný atentátník na motorce ověšené výbušninami osm civilistů.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle agentury Amak, která je napojena na Islámský stát, mířily sebevražedné atentáty na syrské vládní jednotky a kurdské bezpečnostní složky. Agentura zveřejnila i jména některých atentátníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám