Hlavní obsah

EU je pro dialog s Íránem, Česko chce jednat o sankcích

LAPPEENRANTA

Z páteční neformální schůzky ministrů zahraničí států EU vyplynulo, že Evropa před sankcemi upřednostňuje dialog s Íránem o jeho jaderném programu. Teherán přitom nesplnil rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující, aby do konce srpna přerušil obohacování uranu. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda se ale domnívá, že čas k jednání o sankcích už nastal.

Článek

Většina ministrů zahraničí zemí EU na schůzce ve finské Lappeenrantě ale zastává názor, že ještě zbývá čas na další diplomatické kroky. Nesouhlasí tak s nátlakem Spojených států.

Podle vysokého představitele EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany není rozumné směrovat ke konkrétním sankcím proti Íránu v době, kdy pokračuje vyjednávání s íránskými představiteli.

Finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja, jehož země nyní EU předsedá, řekl, že pro EU zůstává diplomacie přednostní cestou kupředu. Jeho rakouská kolegyně Ursula Plassniková dodala, že "čas je vždy pro diplomacii", a že je zapotřebí se obrnit velkou trpělivostí.

Británie, nejbližší spojenec USA v EU, dala najevo podobný postoj. Naopak Česká republika se jako jediná ozvala s výzvou k rychlému posunu k sankcím. "Ano, čas nastal," řekl v této souvislosti Cyril Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Velmoci studují odpověď Teheránu

Írán v úterý odpověděl na nabídku mezinárodního společenství, jež má Teherán odradit od dalšího obohacování. Jeho protinávrh nebyl zveřejněn, dostali...

Výběr článků

Načítám