Hlavní obsah

Erdoganova žena rozhazuje milióny za luxus a starožitnosti

– Ankara

Noviny blízké vládnoucí straně AKP vylíčily první dámu Turecka jako spořivou ženu v domácnosti, která nevyhodí ani vymačkané ovoce a dělá z něj ocet. To je ale čirá fikce. Šedesátiletá Emine Erdoganová ve skutečnosti rozhazuje milióny, kudy chodí. Nakupuje luxusní oblečení, kabelky či starožitnosti do nového prezidentského paláce, jehož stavba přišla v přepočtu na nejméně 16 miliard korun.

Foto: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s manželkou Emine

Článek

Její životní styl, to je podle britského listu The Daily Mail „jedna nákupní cesta za druhou“. Když loni v říjnu navštívila Brusel, museli kvůli ní uzavřít obchodní dům Longchamps na vyhledávaném nákupním bulváru Louise Avenue. Erdoganová tak měla na nakupování klid, i když tam nakonec nechala jen 1500 eur (zhruba 40 000 korun).

To není tolik při pomyšlení, že Erdoganová pije vybraný bílý čaj, jehož cena se pohybuje v přepočtu okolo 49 000 korun za kilogram.

Zato během nedávné návštěvy svého manžela ve Varšavě už byla při větší chuti. Na trhu se starožitnostmi utratila v přepočtu okolo 1,2 miliónu korun.

Palác za miliardy má stovky sálů

Problém s uložením zakoupeného zboží nemá: nový prezidentský palác, který nechal Erdogan postavit za Ankarou, se rozprostírá na více než čtyřech kilometrech čtverečních. Jeho výstavba přišla na nejméně 16 miliard. Vždyť jen sametové tapety na křídlové dveře, jichž mají v paláci se stovkami místností více než 400, stály podle deníku Daily Mail přes 162 miliónů korun. Přitom se v paláci nachází ještě 450 dalších, jednokřídlých dveří.

„Kritici této monstrózní budovy poukazovali na to, že před takovou extravagantností by se rděl i irácký diktátor Saddám Husajn, proslulý svojí láskou k zlatu a šperkům,“ napsal britský deník.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Erdogan před svým palácem

Foto: Profimedia.cz

Dělníci dokončují jeden ze sálů paláce.

Erdogan tvrdil, že palác bude vystavěn z tureckých přírodních materiálů, jenže má střechu z Německa a mramorové obložení z Indie. Další prvky byly zakoupeny ve Velké Británii, Francii či Itálii. „Dokonce i stromy, které na rozsáhlých pozemcích zasadili, jsou z Itálie a Nizozemska,“ poznamenal list.

Magazín Forbes odhaduje majetek někdejšího poloprofesionálního fotbalisty a istanbulského starosty Erdogana v přepočtu na více než 4,5 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze salónků v prezidentském paláci

Foto: Profimedia.cz

V paláci zasedá i vláda nebo bezpečnostní rada státu (na snímku)

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám