Hlavní obsah

Egypt viní Katar, že poslal teroristům miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egypt ve čtvrtek požádal Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila vyšetřování Kataru kvůli podezření, že zaplatil výkupné až miliardu dolarů „teroristické skupině aktivní v Iráku”. Mezi více než dvacítkou rukojmích, z nichž většina byla propuštěna po 16 měsících letos v dubnu, byli převážně Katařané, včetně členů katarské vládnoucí rodiny, kteří byli na lovu na jihu Iráku.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí

Článek

„Pokud se toto porušení rezolucí Rady bezpečnosti prokáže, bude to mít negativní dopad na úsilí v boji proti terorismu,” zdůvodnil žádost egyptský diplomat při OSN Mustafá Avad Mustafá.

Egypt je jednou z více než desítky zemí, které tento týden omezily či přerušily diplomatické styky s Katarem kvůli jeho údajné podpoře teroristických skupin.

Katar po propuštění skupiny převážně katarských lovců unesených v prosinci 2015 v poušti na jihu Iráku popřel, že by za ně zaplatil výkupné. Irácké úřady nicméně uvedly, že po ročním vyjednávání mezi Íránem, Katarem a libanonským hnutím Hizballáh bylo zaplaceno sunnitským i šíitským frakcím.

Skupina 26 lovců byla v Iráku na základě oficiálního povolení od iráckého ministerstva vnitra a vše se uskutečňovalo ve spolupráci s iráckým velvyslanectvím v Dauhá. Už v dubnu 2016 bylo oznámeno, že se na svobodu dostali dva muži z unesené skupiny — člen vládnoucí rodiny v Kataru a Pákistánec, který skupinu doprovázel.

Na lov do Iráku, ale též do Pákistánu či Afghánistánu, jezdí cizinci z bohatých zemí Perského zálivu často. Populární je tradiční lov s pomocí sokolů. Občané zemí Perského zálivu v těchto státech uniknou přísným kvótám, které na lov platí v jejich zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám