Hlavní obsah

Dohoda USA a Ruska o Sýrii je blízko, ale brání jí několik sporných bodů

Chang-čou

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov neděli podle agentury Reuters prohlásil, že dohoda mezi USA a Ruskem ohledně Sýrie je blízko. Americký ministr zahraničí Kerry ale po nedělním setkání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Číně upozornil, že zbývá vyřešit několik sporných složitých témat i řadu technických bodů.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov (vpravo)

Článek

Kerry po setkání s Lavrovem prohlásil, že se domluvili na další schůzce v pondělí, kde se pokusí překonat rozpory: „Zítra se sejdeme a uvidíme, zda je možné, nebo ne, těchto několik záležitostí překlenout.”

”Jsme blízko dohodě. Ale umění diplomacie vyžaduje čas k realizaci. Nedokážu vám říci, kdy bude dohody dosaženo a kdy to bude oznámeno,” řekl Rjabkov. ”Podle mě není důvod očekávat, že rozhovory ztroskotají,„ dodal s tím, že nyní Američané a Rusové vyjednávají o nejdůležitějších podmínkách prosazení příměří.

Jak ale podotkl: „Dokud nevyřešíme i ten poslední bod, nemůžeme říci, že jsme dosáhli výsledku.”

Obama optimismus krotil

Americký prezident Barack Obama ale dal při jednání s britskou premiérkou Theresovou Mayovou najevo skepsi: „Myslím si, že je předčasné říkat, že je jasná cesta vpřed, ale je tu přinejmenším možnost dosáhnout pokroku.“

„Máme s Rusy obrovské rozdíly v otázkách, koho obě strany podporují, ale také v podobě procesu, který je potřeba k dosažení míru v Sýrii,“ dodal americký prezident.

Chystaná dohoda podle Reuters předpokládá, že Rusko zabrání syrské armádě bombardovat povstalce a že USA budou s Moskvou koordinovat boj proti Al-Káidě. Agentura se odvolává na dopis, který americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney zaslal ozbrojeným silám opozice.

Dokument vedle plošného příměří počítá i se zajištěním zásobování města Aleppo. Syrská armáda by se podle ujednání měla stáhnout z klíčové zásobovací cesty severně od města a v oblasti pak bude vyhlášena zóna bez zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám