Hlavní obsah

Do Turecka utekl další syrský generál

– Ankara

Do Turecka v noci na pondělí prchlo několik vysokých syrských důstojníků. Je mezi nimi generál, dále dva plukovníci a dva majoři. Hranice překročilo i třiatřicet dalších příslušníků armády, všichni s rodinami. Byli členy skupiny 224 lidí, která přešla hranice do turecké provincie Hatay.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Syrští uprchlíci na turecké straně hranice

Článek

Počet uprchlíků roste. Do Turecka už uprchlo přes 33 000 lidí. Poslední skupina utekla poté, co se vyostřilo napětí mezi Sýrií a Tureckem po sestřelení tureckého Phantomu. [celá zpráva]

Minulý týden dezertoval pilot, když i se stíhačkou přelétl hranici do Jordánska. [celá zpráva]

Mnoho z dezertérů se později stalo členy Syrské svobodné armády.

Boje v Homsu

V Sýrii boje eskalují. V obklíčeném Homsu byla opět slyšet střelba. Vojáci se snaží probojovat do čtvrti Džurat aš-Šija a intenzivně ji bombardují. Obyvatelé města požádali mezinárodní organizace o pomoc.

"Před vašima očima se odehrává odporný zločin a vy obětem nepomáháte. To, co se děje v Sýrii, není politický konflikt, nýbrž genocida, etnická čistka," uvádí se v textu. Podle obyvatel armáda u města nasadila raketomety, minomety a pálí z tanků i vrtulníků. Podle Syrské svobodné armády složené z dezertérů režim připravuje posily a k Homsu chce vyslat další stovku tanků.

Předseda MVČK Jakob Kellenberger v pondělí řekl, že pracovníci MVČK se stále snaží do Homsu dostat, ale že k tomu potřebují dohodu, která bude dodržena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám