Hlavní obsah

Do Austrálie se vrátí osm potomků bojovníků IS, jeden pózoval s uříznutou hlavou

Canberra

Osm potomků dvou padlých australských bojovníků Islámského státu (IS) opustilo Sýrii a vracejí se do vlasti. Pět dětí a vnoučat měl Khaled Sharrouf. Svého syna Hamzu jednou nechal pózovat s uříznutou hlavou. Další tři děti jsou potomci bojovníka IS australského původu Yasina Rizvice a jeho manželky Fazie Khamal Bachaové. Jsou to první australské děti odvezené z uprchlických táborů v Sýrii.

Foto: Twitter

Hamza Sharrouf na snímku z roku 2014, kde pózuje s uříznutou hlavou.

Článek

O návratu informoval v neděli australský premiér Scott Morrison s tím, že jim úřady poskytnou sociální, lékařskou i psychologickou pomoc, aby se mohly zapojit do „šťastného života v Austrálii“. Dodal, že rozhodnutí nebylo lehké, ještě v dubnu odmítal pomoci dětem Sharroufových Zaynab, Hodě a Hamzovi.

Nakonec však názor změnil: „Jak jsem říkal opakovaně, má vláda by nedovolila ohrozit žádného Australana, ale už skutečnost, že rodiče vzali své děti nebezpečnou cestu do válečné oblasti, je opovrženíhodná. A děti by neměly být trestány za zločiny svých rodičů.“ Morrison přitom sám dlouho odmítal, že by jeho země pomáhala lidem, kteří přímo sami nepřijdou na konzulát.

Foto: ČTK/AP

Australský premiér Scott Morrison oznamuje návrat potomků bojovníků Islámského státu.

Všichni jsou sirotci, protože ve válce zahynuli nejen jejich otcové, ale i jejich matky. Rizvic, který pocházel z Mebourne, byla zabit v roce 2016. O rok později byla zabita i jeho žena a jedno z dětí. Sirotci skončili v táboře Al Hawl na severovýchodě Sýrie.

Sharrouf pocházející ze Sydney odešel se svou ženou Tarou Nettletonovou do Sýrie v roce 2014. O rok později podlehl nemoci. Jeho žena zemřela zřejmě v roce 2017 při americkém náletu spolu se dvěma syny. Po dětech od loňska pátrala babička Karen Nettletonová, až zjistila, že jsou v táboře, ale odvézt si je nesměla.

Nyní však Morrison umožnil dětem vrátit se. V neděli v 15:30 místního času přešly hranici do Iráku, uvedl list The Guardian.

Privilegovaný život dcery radikála

Zaynab Sharroufová, které bylo minulý týden 18 let, je ve vysokém stavu těhotenství a má vážné zdravotní problémy. Vrací se nejen se dvěma sourozenci, ale také se dvěma vlastními dětmi. Právě její resocializace vzbuzuje otázky, protože Zaynab vedla před porážkou IS privilegovaný život, bydlela v domě s otroky a fotila se s dalšími zahalenými ženami s puškami a drahými vozy. Na sociálních sítích propagovala aktivity otce a manžela, oba byli bojovníky IS. Otec vyfotil před pěti lety v Rakce syna Hamzu s uříznutou hlavou syrského vojáka. [celá zpráva]

Nyní jsou v péči australských pracovníků. Morrison ve sdělení neupřesnil, kdy by měly dorazit do Austrálie. Některé z dětí utrpěly v Sýrii zranění, podle odborníků jim konflikt možná způsobil i psychologická traumata a mohou být také radikalizované.

Tábor plný žen a dětí

Humanitární organizace Save The Children uvádí, že v uprchlických táborech v Sýrii žije nejméně 50 australských žen a dětí, a požaduje jejich návrat zpět do země původu: „Nikdo nehájí činy jejich rodičů, kteří musejí čelit spravedlnosti, ale musíme chránit právo každého dítěte.“

V táboře je asi 8000 žen a dětí. Tento měsíc jich bylo propuštěno na 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám