Hlavní obsah

Demonstrace otřásají Irákem, v Karbale postříleli na dvacet protestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku pokračují demonstrace, které nabývají na síle a jsou brutálně potlačovány. Nejhorší situace byla v noci na úterý v šíitské Karbale, kde zahynulo nejméně 18 lidí a stovky dalších osob utrpěly zranění. V Bagdádu byl vyhlášen zákaz vycházení, který se nedodržuje. Od začátku října je obětí asi 250 a zraněných skoro 8000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v IrákuVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP se v noci na úterý stali demonstranti v Karbale terčem rozsáhlého útoku, kdy se po nich střílelo. V tu dobu bylo mnoho demonstrantů ve stanech postavených na hlavním náměstí. Podle svědků, jež citovala AP, na lidi v Karbale útočili maskovaní ozbrojení muži.

Agentura Reuters hovoří o 14 mrtvých a 865 zraněných a střelbu v Karbale připisuje členům bezpečnostních sil. Podle televize Al-Džazíra je mrtvých dvacet.

Dále na jihu ve městě Násiríja zemřeli na zranění utrpěná při minulých demonstracích tři lidé. Protestovalo se i v Kútu, Híle a Basře. V Nadžáfu vyšli do ulic náboženští studenti, uvedl list The Guardian.

Foto: Nabil al-Jurani, ČTK/AP

Demonstrace v Basře

Iráčané pokračují už celý měsíc v protivládních protestech, při nichž v říjnu v celé zemi zahynulo podle Reuters na 250 lidí. V prvních devíti dnech protestů přišlo o život 157 lidí a zraněných bylo 6000.

Opět se bouře rozhořely v pátek a během dvou dnů si vyžádaly 74 mrtvých, napsal list The Guardian. Důvodem nespokojenosti je korupce a ekonomické problémy, zejména nezaměstnanost a nefungující služby. Nově lidé požadují demisi vlády, které není schopna zajistit práci ani levné byty.

Při demonstracích v Iráku zemřelo již 100 lidí, další tisíce jsou zraněny

Zahraniční

Ve snaze zastavit nejnovější vlnu protestů vyhlásily úřady v pondělí v Bagdádu noční zákaz vycházení. Ten však lidé odmítli akceptovat a sešli se na náměstí Tahrír. Bezpečnostní síly je nutily odejít alespoň do půlnoci.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

V Bagdádu se do protestu zapojili i řidiči

Šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval k vypsání předčasných voleb. Parlament ve snaze zklidnit občany v pondělí odhlasoval rozpuštění provinčních a místních rad a omezení výhod pro nejvyšší vládní představitele. Ustavil rovněž zvláštní výbor a pověřil ho navrhnout do čtyř měsíců ústavní změny.

V Bagdádu zavedli zákaz vycházení, protivládní protesty mají 18 obětí

Blízký a Střední východ

Podle iráckých sdělovacích prostředků mají demonstrace pokračovat.

Na základě pondělního parlamentního rozhodnutí budou sice provinční rady rozpuštěny, avšak guvernéři zůstanou v úřadu a jejich činnost bude kontrolovat centrální vláda.

Protesty neorganizuje žádná politická skupina, při demonstracích byly vypáleny kanceláře několika politických stran i ozbrojených milicí.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Proti demonstrujícím v Bagdádu byl nasazen slzný plyn.

Protesty v Iráku mají přes 50 obětí, premiér „nemá kouzelné řešení”

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám