Hlavní obsah

V Bagdádu zavedli zákaz vycházení, protivládní protesty mají 18 obětí

Bagdád
Aktualizováno

Irácké úřady vyhlásily s platností od čtvrtečního rána zákaz vycházení v hlavním městě Bagdádu, který platí od středečního večera i ve městech Násiríja a Amára. Oznámil to ve středu premiér Ádil Abdal Mahdí v reakci na několikadenní protivládní protesty na jihu země, které se rozšířily do Bagdádu. Protesty si vyžádaly už 18 obětí. Zákaz vycházení má platit do odvolání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při násilných protestech v Bagdádu umírali lidéVideo: Reuters

 
Článek

„Veškerá vozidla a osoby mají totální zákaz pohybu v Bagdádu od páté hodiny ranní (4:00 SELČ) až do odvolání,” uvedl předseda irácké vlády v prohlášení. Zákaz se netýká bagdádského letiště a vládních, záchranných a komunálních služeb stejně jako islámských poutníků.

Už ve středu byl nařízen zákaz vycházení v městech Násiríja a Amára jižně od hlavního města. Guvernéři provincií mají sami rozhodnout, zda podobné opatření zavedou na svém území.

Demonstranti ve středu vyšli do ulic několika iráckých měst již několikátý den po sobě kvůli přetrvávajícím ekonomickým problémům a korupci ve vládě. V Bagdádu je policie rozháněla střelbou a slzným plynem. Při protestech utrpělo zranění dalších nejméně 132 lidí.

Ve středu zemřeli ve městě Násiríja čtyři lidé a 14 jich utrpělo zranění.

V Iráku tvrdě rozháněli demonstrace, mrtví a stovky zraněných

Blízký a Střední východ

Při úterních protestech zemřeli v metropoli dva lidé a přes 200 jich utrpělo zranění. V celí zemi bylo zraněno skoro tři sta lidí, protože protesty proti nezaměstnanosti a nefungujícím službám a neobsazování úředních postů se konaly i v Basře a Divániji.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Demonstrace v Bagdádu

Mezi oběťmi obou dnů protestů byl i jeden policista.

Protesty pokračují, opět se střílelo ostrými

Navzdory zákazu se v Bagdádu sešlo na několika místech pár stovek demonstrantů. Na náměstí Tahrír policie střílela do vzduchu a použila slzný plyn, aby rozehnala protestující, kteří tam zapálili pneumatiky. Podle BBC policie použila ostrou munici.

Ačkoliv protesty podle všeho vznikly samovolně, šíitský duchovní Muktada Sadr ve středu vyzval své četné stoupence, aby pořádali pokojné protesty vsedě. Podle AFP tedy hrozí, že by účast na demonstracích mohla silně vzrůst. Již nyní jde přitom o dosud největší protesty směřované proti vládě premiéra Ádila Abdal Mahdího, který do funkce nastoupil před necelým rokem.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Iráčané odnášejí zraněného demonstranta, kterého zasáhl gumový projektil.

Reklama

Výběr článků

Načítám