Hlavní obsah

Další útoky na Izraelce si vyžádaly život mladé ženy a těžce zraněného vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinci v pondělí dvakrát zaútočili nožem na Izraelce. Nejprve se terčem útoku stal voják v Tel Avivu, který skončil v nemocnici v kritickém stavu. Při odpoledním útoku na Západním břehu Jordánu u židovské osady Alon Švut zahynula 25letá žena, další dva lidé byli zraněni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinec pobodal v Tel Avivu izraelského vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Původně se uváděli tři zranění, z toho dva těžce, ale 25letá žena zemřela. Odpolední útok se stal v oblasti, kde byli v červnu uneseni a zabiti tři izraelští chlapci.

Útočník se nejdříve snažil najet na Izraelce autem. Když narazil do betonové bariéry, vylezl ven z vozu a na autobusové zastávce zaútočil nožem. Zabil pětadvacetiletou ženu (původně se uvádělo, že jde o teenagerku), o rok starší muž skončil s bodnou ranou v břiše v nemocnici. Padesátiletý muž má řezné rány v obličeji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pachatel byl postřelen na místě vstupu do osady. Podle izraelských tajných služeb jde o třicetiletého muže z Hebronu, který byl již v minulosti ve vězení kvůli házení zápalných lahví na izraelské vojáky. Šlo už o pátý útok na Izraelce za dva týdny.

Terčem čtvrtého se stal po poledni voják v Tel Avivu. „Mladý muž okolo dvaceti let ležel na cestě k železniční stanici Hagana,“ řekl listu Ha´arec zdravotník Moše Amir. „Byl v bezvědomí, neměl pulz a nedýchal. Na místě byl velký dav lidí. Poskytli jsme mu první pomoc včetně resuscitace, dokud nepřijela sanitka, která ho odvezla do nemocnice v kritickém stavu,“ dodal.

„Hned první vyšetřování ukazuje, že šlo o teroristický útok nožem,“ uvedl velitel telavivských policejních sil Gen Benzie Sau. Útočníkem byl obyvatel Nábulusu, který leží na Západním břehu Jordánu. Žil v uprchlickém táboře Askar. Do Izraele se údajně dostal nelegálně.

Policista Ja´acov Šamija uvedl, jak se útočníka podařilo dopadnout: „Civilisté zaměřili naši pozornost na dům v ulici Lavenda. Stoupali jsme po schodech a viděli kapky krve v prvním patře. Pokračovali jsme nahoru a uviděli podezřelého ležet na zádech. Nemluvil a nebránil se prvotní prohlídce. Byl na pokraji zhroucení.“

Sau dodal: „Podezřelý bude předán k výslechu do rukou tajné služby Šin bet. Byl rychle zadržen policejní jednotkou na místě (činu).“

Foto: Finbarr O Reilly, Reuters

Izraelský policista na místě útoku Palestince v Tel Avivu

Izrael zažil vlnu útoků na občany

Za poslední týdny je to již několikátý incident, kdy Arabové útočili na Izraelce. První se stal 22. října, kdy palestinský řidič najel v Jeruzalémě do lidí čekajících na tramvaj. Zabil malé dítě a ženu. Zastřelili ho policisté. [celá zpráva]

Krátce potom zaútočil Arab z východního Jeruzaléma na židovského aktivistu Jehudu Glicka a těžce ho zranil.

Foto: Finbarr O Reilly, Reuters

Členové týmu Zaka na místě útoku Palestince v Tel Avivu

Dva lidé zemřeli 5. listopadu, když palestinský řidič najel s dodávkou do chodců poblíž jeruzalémského Starého města. [celá zpráva]

Nepokoje mezi izraelskými Araby žijícími na severu Izraele vyvolal sobotní incident. Izraelští policisté při něm zastřelili Araba, který se přiblížil k jejich autu. Podle policie ohrožoval policisty nožem, ale video natočené svědkem ukazuje, že muž byl zastřelen bez varování ve chvíli, kdy chtěl od auta utéct.

Napětí souvisí s požadavky některých Izraelců rozšířit Židům povolení pobývat na Chrámové hoře i na možnost modlit se tam. V minulosti tam stával židovský chrám, ale nyní jsou tam dvě významné mešity a arabští obyvatelé města v požadavku Izraelců spařují ohrožení ustálené praxe na Chrámové hoře. Chrámová hora byla na jeden den uzavřena.

V pondělí byla opět ostřelována rybářská lodě Palestinců z Gazy. Podle izraelského námořnictva se v ní Palestinci pokoušeli propašovat zboží z Egypta, protože tunely na hranicích s Egyptem byly zlikvidovány. Loď byla zničena.

Reklama

Výběr článků

Načítám