Hlavní obsah

Další ultimátum Islámského státu: jordánského pilota zabijí se západem slunce

Tokio

Jordánský armádní pilot držený radikály z Islámského státu (IS) bude zabit, pokud do západu slunce neproběhne výměna za iráckou teroristku vězněnou v Jordánsku. Tvrdí to hlas na novém audiozáznamu, jenž údajně patří dalšímu rukojmímu islamistů, japonskému novináři Kendžimu Gotovi. Oznámil to podle agentury Reuters mluvčí úřadu japonského premiéra. Japonská vláda pravost nahrávky zkoumá.

Foto: Reuters

Kendži Goto na záběru z posledního videa zveřejněného radikály z Islámského státu. V rukách drží fotografii zadržovaného jordánského pilota.

Článek

"Jsem Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o níž mi řekli, abych vám poslal. Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit," tvrdí hlas podle agentury Reuters. Nahrávka se dnes objevila na internetové stránce YouTube.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí jordánské vlády ve středu řekl, že Ammán je připraven odsouzenou ženu propustit výměnou za jordánského armádního pilota, kterého IS zajal loni v Sýrii. Zadržovat ji však hodlá do chvíle, než se pilot ocitne na svobodě.

Iráčanka Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely v roce 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristka Sadžída Rišávíová na archivních záběrech po jejím zadrženíVideo: Reuters

Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. IS tvrdí, že stroj jeho bojovníci sestřelili.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Gota IS zajal loni. IS již v úterý zveřejnil video, na němž tvrdí, že tomuto japonskému rukojmímu zbývá 24 hodin života, pokud za něj IS nedostane Rišávíovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám