Hlavní obsah

Další potyčky s Palestinci v Jeruzalémě, policisté nasadili vodní dělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

V Jeruzalémě se v noci na pondělí a znovu v pondělí ráno střetli palestinští demonstranti s izraelskými policisty. Palestinci na policii házeli kameny a láhve, policisté odpověděli vodním dělem a zábleskovými granáty i střelbou gumových projektilů. Zraněny byly stovky lidí, 153 jich skončilo v nemocnici, uvedl Červený půlměsíc. Zatčeno bylo 23 osob, napsal list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeruzalémem zmítají ostré střety s PalestinciVideo: Reuters

 
Článek

Další střety následovaly v pondělí ráno u mešity Al-Aksá na Chrámové hoře, odkud lidé házeli kameny na silnici. Policie proti nim použila gumové projektily.  Ráno se proto izraelská policie podle listu Times of Israel rozhodla kvůli obavám z možných střetů zakázat Židům vstup do komplexu na Chrámové hoře.

K nočním střetům došlo podle deníku Times of Israel ve Východním Jeruzalémě ve čtvrti Šajch Džarráh. Právě v ní mají být vystěhovány desítky Palestinců, které mají nahradit židovští obyvatelé. Soud byl odložen.

Den Jeruzaléma připomíná obsazení východní části města Izraelem za šestidenní války v roce 1967. Izrael připojil východní Jeruzalém ke zbytku města a celé je nyní označuje za svou metropoli. Je to v rozporu s mezinárodním právem a Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Palestinské protesty v Jeruzalémě

Generální tajemník OSN Antonio Guterrés vyzval Izrael k umírněnosti. „Generální tajemník vyjádřil hluboké obavy z pokračujících násilností v okupovaném východním Jeruzalémě a z možného vystěhování palestinských rodin z jejich domovů,” uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric. „Apeluje na Izrael, aby zastavil demolice a vystěhovávání,” dodal.

V Jeruzalémě znovu propukly střety, nejméně 80 raněných

Blízký a Střední východ

Také poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan v neděli v telefonickém rozhovoru se svým izraelským protějškem Meirem ben Šabbatem vyjádřil „vážné obavy” ohledně násilných střetů v Jeruzalémě a plánů na vystěhování Palestinců z východního Jeruzaléma.

Izrael se ohradil proti americkému vměšování

Izrael se podle jeho představitelů obrátil na Bílý dům, aby Spojené státy nezasahovaly do současné krize okolo Jeruzalém.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Protesty Palestinců v Jeruzalémě

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí podpořilo hrozící nucené vystěhování desítek palestinských rodin z jejich domů ve čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě. Jejich místo by měly zaujmout izraelské rodiny.

O vystěhování měl v pondělí rozhodovat odvolací soud, který ale stání na žádost prokuratury odročil. Nové datum není známo, jednání se má uskutečnit do 30 dnů. Soud nižší instance již rozhodl ve prospěch vystěhování.

Reklama

Výběr článků

Načítám